Leerlingen OS Pontbuiten raken in trance; leerkrachten zijn situatie zat

Leerlingen van de OS Pontbuiten. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

23 Januari 2020 07:35

Voor mij lezen

Leerlingen van de Openbare School te Pontbuiten raken al enige tijd in trance. Het gaat om een aantal leerlingen, dat vanaf november van het afgelopen schooljaar in trance raken. Schoolleider Ivy Utterberg zegt in gesprek met Suriname Herald dat ze de school dinsdag vroeg moest sluiten, omdat vier leerlingen weer in trance raakten.

De afgelopen week was de situatie zo ernstig, dat een leerling met stoelen en tafels begon te gooien. “Dit wordt mij nu te veel. Ik moet het werk laten om mij bezig te houden met kinderen die in trance raken. Ik heb zelf een slag overgehouden hieraan”, zegt Utterberg die woensdag tijdens de vlaggenparade de leerlingen toesprak. Aan hun zijn het gevaar en de consequenties van het in trance raken uitgelegd.

Uttenberg die pas op de school is geplaatst als schoolleider, wil er alles aan doen om dit aan te pakken. “Veel kunnen we niet doen, het enige is de ouders bellen om de kinderen op te halen. Ik ben niet bang, ik probeer de leerkrachten en andere leerlingen te beschermen”, vertelt de schoolleider.

Naast het in trance raken van leerlingen zijn andere schoolkinderen vroegtijdig door de schoolleiding naar huis gestuurd. Zij hebben namelijk een vrees voor de ontstane situatie. Een meisje is zelfs naar begeleiding gestuurd, omdat zij bang is om in de klas te zitten. “Dat meisje komt niet naar school en blijft hangen op straat. Ze is zelfs een keertje gaan zitten bij jongens, die zich bezighouden met drugsactiviteiten in de buurt en dat is geen goede zaak. Soms blijft ze bij de winkel staan of op de hoek omdat ze bang is”, haalt Utterberg aan.

Door deze situatie kan er niet gewerkt worden. “Ik ben al moe van de situatie. Al tien jaar zit ik op deze school en dit maakten we eerder niet mee. Het is iets van de afgelopen drie jaar en het wordt steeds erger. De andere leerlingen worden ook afgeleid, als de ene begint, dan volgen de anderen en niemand beschermt ons”, zegt een onderwijsgevende van de school aan Suriname Herald.

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is op de hoogte gesteld van de situatie op deze school.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel