Essed: “Bouterse heeft het ambt van president nodeloos besmeurd”

President Bouterse spreekt zijn aanhangers op het Onafhankelijkheidsplein toe. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

23 Januari 2020 05:49

Voor mij lezen

Desi Bouterse heeft het ambt van president nodeloos besmeurd, is Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8-decemberstrafproces, van oordeel. Bouterse heeft namelijk het ambt van president meegesleept naar de zitting van de Krijgsraad door met een grote aanhang te verschijnen, vindt Essed. De advocaat voert verder aan dat de persoon Desi Bouterse is gedagvaard.

“De persoon is niet de president. Bouterse is geen president, hij draagt het ambt van president”, is de advocaat van oordeel. Essed vindt het goed en belangrijk dat de veroordeelde Bouterse vandaag is verschenen voor de Krijgsraad. Hiermee geeft Bouterse blijk dat hij de rechtsmacht oftewel de jurisdictie van de Krijgsraad erkent, zegt Essed. Aan journalisten geeft hij te kennen dat de zaak, die is uitgesteld tot 31 maart, ordelijk en goed is verlopen.

Essed legt uit de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, te kennen heeft gegeven dat er geen inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden omdat een van de leden van de Krijgsraad verhinderd is. Het gaat om de rechter Rewita Chatterpal. Rechter Anand Charan zat in de plaats van haar. “Omdat het een andere rechter was, vond de Krijgsraad het beter dat de inhoudelijke behandeling moet plaatsvinden op 31 maart”, zegt Essed. De nabestaanden zien met belangstelling het verdere vervolg tegemoet.

De aanwezigheid van de grote menigte voor het gerechtsgebouw heeft volgens Essed geen invloed op de zaak. Het kan volgens hem alleen invloed hebben op de veiligheid. De aanwezigheid van de aanhang van de president heeft 0,0 procent invloed op de inhoud van de rechtszaak, laat hij weten. Bouterse werd gisteren, gekleed in militair tenue, grandioos naar het gerechtsgebouw begeleid door vicepresident Ashwin Adhin, assembleeleden, ministers en partijgenoten.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel