Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Januari 2020 05:36

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In haar vijf maanden in de Verenigde Staten is haar basketbalpad niet altijd over rozen gegaan: weinig speeltijd en soms zelfs hele wedstrijden aan de kant blijven. Maar Cyarah Kensmil toont steeds weer haar veerkracht, zoals woensdagavond toen ze acht punten scoorde in de 90-51 zege van Seward County Community College op Colby Community College.

Voor de Surinaamse was het haar productiefste wedstrijd sinds ze zich in augustus 2019 aansloot bij The Lady Saints, die uitkomen in Division I van de junior collegebasketbalcompetitie van de Verenigde Staten. In thuishaven The Green House in Liberal, Kansas, waar de ploeg al zestig wedstrijden op rij ongeslagen is, had Kensmil bijna een perfecte wedstrijd. Ze scoorde al haar drie schoten en benutte haar beide vrije worpen. In de haast zes minuten die de guard speelde had ze verder twee offensive rebounds, één assist en één steal.

De Surinaamse 'Basketbalster van het Jaar' kwam met 5:33 nog te spelen in het spel bij een 72-39 voorsprong. Ze begon minder aan haar invalbeurt, want amper een minuut op het veld had ze haar eerste turnover. Vijftig seconden daarna volgde haar tweede, voordat Kensmil zich herstelde. Met 2:11 had ze een steal en daarna een offensive rebound waaruit ze een three-pointplay maakte: 83-47. Met 1:33 had ze een veldbasket 85-47. Uit een assist van Gina Ballesteros scoorde ze met veertig seconden haar tweede basket en twee seconden later benutte ze een vrije worp: 88-50. Door de winst blijft Seward ongeslagen aan kop van de Kansas Jayhawk Community College Conference (11-0) en werd de overall winst-/verliesstaat voor dit seizoen gebracht op 16-3. The Lady Saints gaan zaterdag op bezoek bij Barton Community College.

Na drie nederlagen op rij wist Jacksonville College (10-8/3-6) eindelijk weer te winnen. Voor eigen publiek in de Curtis Carroll Field House werd Coastal Bend College dinsdag met 99-83 klein gekregen na een 44-30 voorsprong bij de rust. De Surinamer Dancell Leter registreerde zijn twaalfde double-double: twaalf punten en zeventien rebounds. Hij scoorde zes van de tien schoten en miste zijn enige vrije worp. De forward had acht offensive en negen defensive rebounds, zes assists, twee steals en slechts één turnover in 27 minuten. The Jaguars spelen zaterdag het uitduel tegen Victoria College.

Ook Gavin Kensmil won. In de Division I college basketbalcompetitie zegevierde hij met de Stephen F. Austin State University met 69-62 (34-26) op Northwestern State University. In het Prather Coliseum (1.524 supporters) in Natchitoches, Louisiana eindigde hij met zes punten door drie van de zeven veldbaskets te scoren. Kensmil had verder een team-high acht rebounds, twee assists, twee steals, één block en slechts één turnover in 35 minuten. The Lumberjacks die een 7-1 winst-/verlieststaat (beste) hebben in de Southland Conference en tot nu toe zestien van de negentien wedstrijden wonnen, spelen zaterdag opnieuw een uitwedstrijd. Tegenstander is Lamar University.

Utah State University (15-6/4-4 Mountain West) ging dinsdag in het eigen Dee Glen Smith Spectrum (8.442 toeschouwers) ruim langs Airforce Academy: 72-47. The Aggies revancheerden zich voor de nederlaag op 7 januari toen op bezoek bij Airforce mer 60-79 werd verloren. De Surinamer Roché Grootfaam speelde haast anderhalve minuut en eindigde met twee punten nadat hij zijn enige basket scoorde. Hij kwam met 1:26 het veld in voor Diogo Brito en maakte negentien seconden daarna in de paint zijn enige basket uit een assist van Sean Bairstow. Zaterdag wacht Utah State in eigen huis de confrontatie met Colorado State University.