Gericht programma voor dagbesteding senioren in de maak

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Januari 2020 03:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Om optimale zorg aan senioren te kunnen bieden, moet er ook bijzondere aandacht worden besteed aan het welzijn en verbeteren van hun levensvreugde. Dit zei Diana Halfhide, voorzitter van het bestuur van Huize Majella, woensdag aan het begin van het project ‘Lobi Gran Libi’, dat wordt gefinancierd door de Uitvoeringsorganisatie van de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland.

Aan het project werken behalve Majella mee Huize Prinses Margriet, Stichting De Mantel, Stichting Kibri Wi en Fatima Oord. Deze zorginstellingen zullen voor hun bewoners, met Saga Interprojects Suriname en Woonzorgcentra Haagland (WZH), een alles omvattend programma voor dagbesteding ontwikkelen. Binnen het project zal er ook een uitwisselings- en werkstagetraject worden uitgevoerd. De tehuizen zullen de opgedane kennis moeten delen met soortgelijke instellingen. 

"De senioren hebben hun leven lang gewerkt, waren erg actief en naarmate zij ouder worden neemt dat af. Dat betekent dat de kwaliteit van het leven sneller achteruit gaat", zei Yvonne Karels-Helslijnen van Saga. Ze gaf hiermee direct aan waarom het zo belangrijk is om de dagbesteding te structureren.

Momenteel worden activiteiten voor senioren op basis van aanbod georganiseerd, maar de vraag is of zij daar behoefte aan hebben. Het project dat vijftien maanden zal duren zal naast het inventariseren van de behoefte, ook structurele verandering brengen in hoe de ouderen hun dag doorbrengen bij de tehuizen.

Het projectprogramma bestaat uit een E-learningtraject waar het kennisniveau van de medewerkers wordt opgevijzeld. "Saga Interprojects zal met WZH een programma van dagbesteding ontwikkelen en uitvoeren dat volledig gericht is op de behoeften van de ouderen", zegt ze.

De aftrap voor het project is gegeven bij De Mantel aan de Keizerstraat. Die greep de gelegenheid aan om een opendeurdag te houden en meer bekendheid aan haar faciliteiten en diensten te geven en om meer vrijwilligers en donateurs te werven. Er zijn elf appartementen die op dit moment deels leeg staan. Er is ook dagopvang in de soos voor ongeveer negentig senioren.

"We hebben een uitdagende financiële periode achter de rug en moeten veel renoveren en vervangen. Dit kunnen we alleen doen als wij inkomsten kunnen verdienen", zei Nancy del Prado, bestuurslid van De Mantel.

Marieta Mac Donald is vrijwilliger die elke dinsdag handenarbeid met de ouderen doet. "We maken manden, tassen en kransen van krantenpapier. Handenarbeid is goed voor hun motoriek, maar het is wel een grote uitdaging om de ouderen bezig te houden."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel