Regering maakt meer dan SRD 200.000 vrij voor goudzoekers Nieuw-Koffiekamp

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De regering zal een bedrag van meer dan SRD 200.000 vrijmaken voor de goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp. De bedoeling van deze investering is om het gebied werkbaar te maken voor de kleine ondernemers en om stagnatie te voorkomen. Een andere reden is dat de goudzoekers niet over de middelen beschikken om er zelf aan te werken.

Het geld zal niet cash worden gegeven, maar er zullen goederen en andere spullen die nodig zijn, worden aangeschaft. Connery Plein, voorzitter van Makamboa, is blij met de toezegging van de overheid. Hij vertelt dat de middelen vrijkomen na de ondertekening van de overeenkomst.

We beschikken niet over de middelen en als de overheid ons bijstaat, zijn we er erg blij mee. Wij zullen beginnen met het hoofdprogramma en daarna zal er een aanvang gemaakt worden met de officiële werkzaamheden. Iamgold Rosebel Gold Mines heeft het voorwerk reeds gedaan. De multinational heeft eerst onderzoek gedaan en aangegeven dat er wel goud daar te vinden is, dus we hebben er geloof in dat het iets zal worden, zegt Plein.

De voorzitter legde uit, dat met deze nieuwe overeenkomst ordening zal komen in de goudsector in Nieuw-Koffiekamp. Echter, het is wel moeilijk om de indringers te controleren, omdat je het niet in hand hebt. Personen komen via verschillende kanalen het dorp binnen en dat kan niet tegengehouden worden. “Mi sab’ wel tak tumsi dyugudyugu no e deh moro,” garandeert Plein.

De gedachte van de regering en de multinational achter deze overeenkomst is om de werkloosheid in Nieuw-Koffiekamp te minimaliseren. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, zegt dat jongeren van Nieuw-Koffiekamp eerst werk moeten hebben en daarna de anderen. Volgens hem komen de indringers niet uit zichzelf naar het dorp, maar zoeken meestal vrienden op.

Stuart Morales, een andere dorpeling tevens bestuurslid van Makamboa, is blij met de ondertekening van de nieuwe overeenkomst. Hij ziet graag dat de overheid haar afspraken nakomt. Ook zij zullen er alles aan doen om de zaak in goede banen te leiden door hun bijdrage te leveren.

Simone Awanna

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait