VES-voorzitter: “Downgrading door Fitch is een belediging voor ons economisch stelsel”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Een downgrading van B-min naar junk status CCC door kredietbeoordelaar Fitch Ratings, is een belediging voor ons economisch stelsel, zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Tegenover Suriname Herald geeft hij te kennen dat men verwacht dat Suriname niet instaat zou zijn om de leningen terug te betalen.

Fitch Ratings heeft Surinames kredietwaardigheid vorige week naar beneden bijgesteld van B-min naar CCC. CCC, CC of C ratings wordt toegekend aan emittenten met een zeer zwakke solvabiliteit, waarvan de effecten als junk bonds (‘rommelobligaties’) worden bestempeld. Een kredietrating meet de solvabiliteit van een emittent of van een uitgifte. Deze rating meet de financiële gezondheid van de staat.

Het bijstellen van de ratings is geen nieuws voor de economen van Suriname, geeft Ramautarsing te kennen. De Surinaamse economen hebben vaker aangegeven dat Suriname ver boven de grens van haar leencapaciteit zit. De VES-voorzitter is blij dat de buitenlandse economen hetzelfde nu ook stellen.

Hij voert verder aan dat Suriname geld heeft geleend en gebruikt heeft voor projecten die geen financiële middelen opleveren. Zo zijn wegen geasfalteerd, sociale projecten zijn uitgevoerd en gebouwen zijn opgezet met geleend geld. Echter is er niets gedaan om de productie te verhogen. Met belastingen kan niets meer worden verdiend waardoor Suriname niet instaat zal zijn de verschillende leningen af te lossen.

Ramautarsing is van oordeel dat de regering nooit heeft moeten wachten op de ratings van Fitch. Men weet dat er veel te veel is geleend, zegt hij. Volgens hem weet de regering wat die precies moet doen. Echter weigert de regering het beleid om te buigen. De VES-voorzitter merkt dat de regering gewoon doorgaat met het uitgeven van financiële middelen alsof er niets aan de hand is.

Alle onnodige uitgaven moeten worden gestopt en de productie moet worden verhoogd. “We moeten geen mensen gaan subsidiëren die al rijk zijn”, zegt hij. De CCC-rating maakt duidelijk dat Suriname de verkeerde kant opgaat. “Het gaat erger worden”, zegt hij.

Fitch Ratings is een Amerikaanse kredietbeoordelaar en behoort met Moody’s en Standard & Poor’s tot de belangrijkste spelers in obligatierating. Het bedrijf is onderdeel van de Fitch Group, die merendeels in handen is van FIMALAC.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-3)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait