Berenstein bevestigt vertrek Van Trikt en Geduld-Nijman bij CBvS

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Bondsvoorzitter Robby Berenstein heeft in gesprek met Suriname Herald het vertrek van governor Robert van Trikt en waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bevestigd. De bond is door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op de hoogte gesteld van de situatie bij de moederbank.

Berenstein wenst niet in detail te treden over het onderhoud met de bewindsman, omdat de leden vandaag rond 13.30 uur in een algemene ledenvergadering (ALV) geïnformeerd zullen worden over de ontwikkelingen bij de financiële instelling. Zonder verder in detail te treden, noemt de bondsvoorzitter de situatie bij de bank niet positief.

Edward Belfort, assembleelid van de ABOP, om een reactie gevraagd, zegt dat de regering het onderzoek gelijk moet overdragen aan de procureur-generaal, Roy Baijnath Panday. “Dit is een grootschalig schandaal, dat niet alleen zeer triest is voor de reputatie van ons land, maar ook voor de moederbank. De juiste man bij de bank was Glenn Gersie,” zegt Belfort. Volgens de volksvertegenwoordiger heeft president Desi Bouterse, Gersie opgeofferd voor iemand die geen hart heeft voor het land. De ABOP-parlementariër voorspelt dat de leiding van het parlement bewust ervoor zal kiezen om deze week geen openbare vergadering uit te schrijven. Dit om te voorkomen, dat er gevraagd wordt naar duidelijkheid over deze ernstige zaak.

VHP-assembleelid Mahinder Jogi zegt in een reactie, dat de regering voor nu de bank moet sluiten en een onafhankelijke deskundige moet aantrekken om zaken tot de bodem uit te zoeken. Onder president Desi Bouterse en minister Hoefdraad hoeft de gemeenschap niet uit te kijken naar een objectief onderzoek, omdat zij volgens Jogi even corrupt zijn als de toppers bij de moederbank. Hij vindt het jammer, dat het besef er niet is dat een moederbank een gezaghebbende organisatie is die te allen tijde gezag en autoriteit moet uitstralen. Deze situatie is een trieste ontwikkeling voor Suriname, zegt Jogi.

De CBvS kwam de afgelopen week negatief in het nieuws, toen het bekend werd dat de bankpresident een bedrag van SRD 1,7 miljoen zou hebben geleend voor de aanschaf van een peperdure Range Rover. Verder zou Van Trikt ook andere hoge uitgaven hebben gedaan, zonder medeweten van de Raad van Commissarissen. In het parlement hebben volksvertegenwoordigers vragen gesteld over de gang van zaken.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait