Vertrek Van Trikt bij Centrale Bank zal Gajadien niet verbazen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het zal parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) niet verwonderen als de huidige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, bedankt wordt, weggaat of als iets speelt bij de CBvS. Hij heeft vernomen dat de governor met een week verplicht verlof moest gaan en dat er zelfs sprake zou zijn van een mogelijke vervanging van de governor.

De president-commissaris van de Raad van Commissaris (RvC), Vijay Kirpalani, gaf eerder aan de media te kennen dat er geen sprake is van ontslag van de huidige governor. De RvC en de directie hebben een vergadering bijgewoond op het presidentieel paleis alwaar de Raad van Minsters aanwezig was om de zaak te bespreken.

Gajadien geeft aan dat sinds december hij heeft aangegeven dat de huidige governor meehelpt aan de instabiliteit van het financiële systeem. Hij haalt aan dat de governor nooit is ingegaan op vragen over de transparantie. Van Trikt heeft ook geen antwoord kunnen geven op vragen over hoeveel geïntervenieerd wordt en uit welke middelen geïntervenieerd wordt.

Ook op het vraagstuk wie de cambio’s voorziet van ‘goedkope’ Amerikaanse dollars kon de governor geen zinnig antwoord geven. Dit, terwijl de CBvS de monetaire autoriteit is van het land en functioneert als toezichthouder van de financiële sector, als bankier van de commerciële banken en als kassier, bankier en financieel adviseur van de regering.

De parlementariër is eveneens van oordeel dat het parlement geïnformeerd moet worden over wat zich voordoet bij de CBvS. Ook het parlement wil weten waarom Van Trikt met verplicht verlof moest gaan. Het hoort volgens Gajadien zo in een geciviliseerd land, maar inmiddels is hij het al gewend dat de regering-Bouterse geen geciviliseerd bestuur heeft.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (19)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait