President Bouterse: Bauxietsector nieuw leven inblazen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

1 Januari 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Met de overname van de Afobakastuwdam door de staat Suriname is een stap gezet om de energievoorziening in het land te optimaliseren. Ook zal deze ontwikkeling aangegrepen dienen te worden om spoedig de bauxiet- en aluinaardesector, voornamelijk in West-Suriname, nieuw leven in te blazen. Dat zei president Desi Bouterse te middernacht bij de jaarwisseling in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak. De regering heeft dinsdag met de ondertekening van twee overeenkomsten en een telefoongesprek van financiënminister Gillmore Hoefdraad met Wilmington Trust National Association, de overdracht bezegeld.

Maandag waren reeds negen overeenkomsten getekend door partijen. "Delen van ons volk hebben dit moment met heimwee en weemoed beleefd. Andere delen van ons volk stomen zich echter klaar om de handen uit de mouwen te steken en met geloof in eigen kunnen aan onze ontwikkeling deel te nemen. Ook hier hebben wij van het oude afscheid genomen en hebben wij het nieuwe in de startblokken gezet", aldus president Bouterse. Hij voegde er aan toe dat de wereld snel verandert en moderniseert en is er een toenemende wedijver om het beheer over gelimiteerde natuurlijke hulpbronnen en om beheersing van de ruimte te verkrijgen.

"Dit laatste vormt de keerzijde van kansen en vooruitgang, waarvan ook onze regio niet gevrijwaard is gebleven. Het afgelopen jaar heeft ons continent gekenmerkt door wedijver tussen machten en daarmee diverse vormen van sociale onrust". Bouterse: "Ook Suriname is deel van de grote wereld en ondergaat dagelijks vele prikkels en invloeden hiervan, zowel ten goede als ten kwade. Als consequentie van dergelijke wereldprocessen hebben ook wij onze eigen beroering. Het valt ons en de wereldgemeenschap echter op dat onze Surinaamse beroering, ondanks alles, zich voltrekt in een sfeer van beheerste rust en in een sfeer van saamhorigheid, verdraagzaamheid, geduld en dialoog.

Deze vredesattitude van het Surinaamse volk inspireert volgens hem alleszins tot oprecht en vooruitstrevend leiderschap en, omgekeerd, versterkt een inspirerend leiderschap de Surinaamse vredesattitude. De president wijst ook op beroeringen over klimaatdreiging vanwege een toenemende CO2-uitstoot en toenemende vervuiling van de aarde en haar zeeën. De stijging van de zeespiegel is zorgwekkend vanwege het grote gevaar voor het voortbestaan van mensen, dieren en planten. Suriname blijft met behoud van zijn bossen als longen, zuurstof leveren als bijdrage aan de wereld, aldus het staatshoofd.

Bouterse wees ook op de aanstaande verkiezingen van 25 mei 2020. Hij voerde aan, dat Suriname een naam hoog te houden heeft wat betreft het organiseren van eerlijke, vrije en geheime verkiezingen. "Wij zullen hierbij steeds onze vrede en eenheid moeten behouden en beseffen dat wij nimmer onze vrije partijpolitieke keuze moeten laten prevaleren boven onze liefde voor elkaar en voor ons land. De president riep op dat wat de uitslag van de verkiezingen ook mag zijn iedereen deze dient te accepteren. "Dit verwachten wij van onszelf en van alle burgers van dit land. Ik wens u allen met deze verkiezingsstrijd succes en vooral sportiviteit toe", zei de regeringsleider.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel