BOODSCHAP VOOR 2020: Bisschop Karel Choennie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 December 2019 22:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Voor de rooms-katholieke bisschop Karel Choennie is 2020 het jaar waarin de katholieke kerk aandacht wil vragen om ‘meer de Bijbel, God’s, woord, te lezen en bestuderen. Hij legt uit dat ruim zestien honderd jaar geleden de heilige Jerome zich heeft ingezet om baanbrekend werk te verrichten, door de Bijbel in gewone taal te vertalen, voor de gewone gelovige.

Geen Grieks meer of Latijn. Hoewel de gelovige zich wel zou moeten laten leiden door het gezag van de kerk om de Bijbel beter te begrijpen. "Het is gewoon zo. De Bijbel is geen gemakkelijk boek. En als iedereen maar gewoon wat mocht daarmee, dan kan je ook gewoon naar gelang men wil zijn eigen interpretatie geven en dat kan nooit goed zijn."

Volgens bisschop Choennie mag men nooit voorbijgaanaan het feit dat elke vertaling een stuk 'verminking' is van de originele tekst. "Die is namelijk binnen een bepaalde context geschreven, vanuit een bepaalde tijd en culturele context. Je zou dus tenminste een beetje kennis moeten hebben over het Hebreeuws of Grieks om het allemaal juist te kunnen verstaan en uit te leggen."

Maar de rooms-katholieke kerk hoopt in ieder geval dat men individueel en als geloofsgemeenschap in Bijbelstudiegroepen bij elkaar komt om het Woord te bestuderen. "Want de Bijbel is eigenlijk een gemeenschapsboek waaruit voorgelezen moet worden omdat dan de kracht vrijkomt door Gods geest en de dode letter gaat leven."

"De Bijbel is een absolute inspiratiebron voor alle omstandigheden die een mens in het leven kan tegenkomen. Hij vormt de grondslag van ons geloof en wie zich geestelijk wil voeden zal er naar moeten teruggrijpen. Daarom: in 2020 meer Bijbel lezen!"

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel