Prestaties Tjon En Fa en Dalger lichtpunt Wielren Unie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 December 2019 11:41

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De topprestaties van baanwielrijders Jaïr Tjon En Fa en Tachana Dalger dit jaar zijn een lichtpunt voor de Surinaamse Wielrenunie (SWU). Voorzitter Michael Esajas zegt in een terugblik dat de prestaties van dit duo behoren tot de piekmomenten. De SWU organiseerde in 2019 ondanks interne strubbelingen veertien lokale wedstrijden.

Tijdens de Panam Elite-baankampioenschappen in Cochabamba, Bolivia in september vestigde Tjon en Fa een wereldrecord van 9.2 seconden op het onderdeel flying 200 m sprint. Het record sneuvelde echter binnen enkele minuten, omdat de Trinidadiaan Nicholas Paul met 9.1 seconden eindigde.

Tjon En Fa zette ook de rest van het jaar mooie prestaties neer en behoort momenteel tot de top tien renners van de wereld. Hij werd vorige week tijdens het sportgala 2019 van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) uitverkoren tot sportman en wielrenner van het jaar.

Ook Dalger participeerde in de wedstrijden in Bolivia en verbeterde haar personal best op haar favoriete onderdeel 500m. Ze is bij de vrouwen niet te kloppen. Tijdens de VSJS-awards werd zij weer wielrenster van het jaar.

Bij de SWU stagneert het werk doordat lidverenigingen vaak niet meewerken. Deze situatie leidde tot het vroegtijdig vertrek van voorzitter Antonius Stienstra, die op een gegeven moment alleen met penningmeester John Jacott was overgebleven in het bestuur. Na Stienstra's aftreden in 2018 was het de bedoeling dat Esajas zou waarnemen en bestuursverkiezingen zou uitschrijven.

Esajas ondernam tevergeefs pogingen om de plooien glad te strijken en de verkiezingen te organiseren. Hij steekt de hand in eigen boezem. "De SWU zal ook aan zichzelf moeten werken om goed te kunnen functioneren. Het is kritiek naar mezelf en ik zal moeten kijken hoe ik dat oplos."

Naar verluidt werd achter de schermen geprobeerd mensen te interesseren om de leiding over te nemen, maar ook dat leverde niets op. Intussen is het 'voorlopig' bestuur weer voltallig met Esajas (voorzitter), Jacott (penningmeester), Saskia Karg (secretaris) en Earl van Wilgen en Andy Tahir (commissarissen). 

Ondanks de vele strubbelingen is de voorzitter tevreden met het aantal georganiseerde wedstrijden dit jaar. "Jammer genoeg is het aantal wielrenners laag. Daar moeten wij aan gaan werken." Hij vertelt dat in samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken moet worden gekeken naar manieren om deze sport te ontwikkelen.

Er wordt gewerkt aan een speciaal programma, onder andere om nieuwe rijders op de fiets te krijgen en materiaal te vinden. "Als er materiaal binnenkomt denk ik dat ook de niet actieve verenigingen weer gaan participeren. De sport moet vanaf de basis structureel worden aangepakt dan denk ik dat wij eruit komen", meent Esajas.

Hij houdt echter rekening met de huidige situatie binnen de SWU. "Ik zie niet dat mensen staan te springen om het roer over te nemen dus ga ik door met het uitwerken van dit programma." Zodra het af is zal dat ter goedkeuring worden aangeboden aan "daarvoor in aanmerking komende personen en instanties".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel