Total koopt belangen in Blok 58

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 December 2019 05:29

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Franse oliemaatschappij Total heeft zich ingekocht in Blok 58, waarmee het partner is geworden van Apache Corporation die er al actief is. Blok 58 voor de Surinaamse kust grenst aan het Stabroek-blok voor Guyana, waar ExxonMobil nu al vijftien keer commerciële oliebronnen heeft geboord.

Apache is nu bezig de eerste put te boren, maar de eerste resultaten duiden erop dat het geen succesvolle boring zal zijn. Toch wordt er erg veel verwacht van de exploratie van dit blok dat dezelfde geologie heeft als het gebied aan de andere kant van de grenslijn. Apache verkeert in financiële problemen, nadat bleek dat een aantal verwachte bedrijfsinspanningen uitbleven.

Volgens programma zal het bedrijf drie putten boren in Blok 58. De bedoeling is dat Total daarna de exploratie overneemt. Beide maatschappijen zijn vanaf dit moment elk 50 procent aandeelhouder van het resultaat van de inspanningen. Met de investering van Total slaakt niet alleen Apache een zucht van verlichting, maar ook Staatsolie. Blok 58 wordt door insiders gezien als een gebied waar zeker goede voorraden olie gevonden zullen worden.

Ook buiten de grenzen wordt met toegenomen belangstelling naar dit gebied gekeken, reden waarom Total gelijk nadat bekend werd dat Apache het financieel krap kreeg, zich voor een fors bedrag inkocht. Het geld is bedoeld als compensatie voor al gemaakte kosten en bijdrage aan de komende exploratiekosten. Echter, daarna neemt Total de operatie over, ook met het doel meer vaart te zetten achter de exploratiewerkzaamheden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel