Geen vuurwerkslachtoffers op eerste afschietdag

Vuurwerk
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 December 2019 00:01

Voor mij lezen

De Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, heeft op de eerste dag van de officiële verkoop en afsteekperiode van vuurwerk geen meldingen gedaan van vuurwerkslachtoffers.“We hopen dat het zo blijft”, zegt brandweervoorlichter Harvey Laing aan Suriname Herald.

Hij benadrukt, dat de brandweer niet stilzit maar continue bezig is met het voorlichten van de gemeenschap door huis aan huis bezoeken te brengen. Verder trekken zij ook met de sountruck diverse wijken in, om personen bewust te maken van vuurwerkveiligheid.

Er worden ook flyers verstrekt met vuurwerktips. De brandweer blijft adviseren om geen knalvuurwerk te kopen en dit ook niet af te steken. Op ouders en verzorgers wordt vooral in deze periode een beroep gedaan, om zich extra verantwoord en voorbeeldig op te stellen. Het Korps Brandweer Suriname hamert erop, om bij het afsteken van vuurwerk steeds de ogen met een veiligheidsbril te beschermen. Bovendien moet altijd gebruik worden gemaakt van een wierook of aansteekstokjes.

De brandweer benadrukt om niet te stunten met vuurwerk, vuurwerk niet te ontmantelen en weigeraars niet af te steken. Vuurwerk moet ook niet op dieren worden gegooid. Verder moet erop worden gelet dat kinderen beneden zeven jaar helemaal niet met vuurwerk omgaan. Kinderen tussen zeven en zestien jaar moeten altijd onder toezicht van volwassenen vuurwerk afschieten. Aan de gemeenschap wordt gevraagd om het afschieten van vuurwerk rekening te houden met zorginstellingen, scholen, dieren, personen die niet tegen vuurwerk kunnen en de eigen veiligheid.

Er is een daling te merken in het aantal vuurwerkslachtoffers. In 2017 waren er 24 slachtoffers genoteerd en vorig jaar raakten tien personen door vuurwerk gewond. Het streven is nog steeds, dat er geen slachtoffers vallen. De brandweer heeft eerder aangegeven, dat vooral knallers met een groene lont volgens statistieken voor de meeste vuurwerkslachtoffers zorgen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel