Officiële verkoop- en afsteekperiode vuurwerk van start

Foto: KBS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

28 December 2019 00:00

Voor mij lezen

De officiële verkoop- en afsteekperiode van vuurwerk is donderdag van start gegaan en duurt tot en met donderdag 2 januari 2020. De brandweer heeft woensdag een in de omgeving van Geyersvlijt een vuurwerk safety tour gehouden, waarbij bewoners van dit gebied werden geïnformeerd over vuurwerkveiligheid.

In de vuurwerkactieperiode zal de brandweer wederom ‘one on one’ gesprekken voeren, flyers met vuurwerktips afgeven en communiceren over vuurwerkveiligheid via een ‘soundbus’. Met deze vuurwerkactie wil de brandweer gezamenlijk het aantal registraties van incidenten en ongevallen met vuurwerk terugdringen. “Vuurwerk…….hou het leuk, maar bovenal veilig!”, wordt de gemeenschap op het hart gedrukt.

De brandweer haalt aan dat december een periode is van plezier, vertier en staat eveneens bekend als een periode van vuurwerk welke een jarenlange traditie is in Suriname. Echter, brengt de brandweer onder de aandacht dat in deze periode er zich jaarlijks incidenten en ongevallen van vuurwerk voordoen. Deze vuurwerkincidenten en ongevallen, zijn meestal het gevolg van onwetendheid, onvoorzichtigheid en stoer gedrag. Het Korps Brandweer Suriname (KBS) is daarom deze week gestart met de voorlichting over vuurwerk voor dit seizoen.

In de vuurwerkperiode 2018-2019 zijn er tien slachtoffers genoteerd geworden. Het KBS noteerde voor de vuurwerkperiode 2017-2018 in totaal twaalf vuurwerkslachtoffers. De brandweer doet nog altijd een beroep op de gemeenschap om geen knalvuurwerk te kopen of af te steken en bij signalering hiervan dit gelijk door te geven aan de politie of brandweer.

Knalvuurwerk zorgt tevens voor enorme overlast. Het gaat om de ‘Crazy Pirate’ (voorheen ‘Crazy Bang’), ‘Crazy King’ (voorheen ‘Marsjpa’), ‘Electric Crocodile’, ‘Bin Laden’, ‘Big Boss, ‘Crazy Robot’, ‘Marsjpa’, ‘Distructor’, ‘Big Brother’ en ‘Gansta’.

De samenstelling van het kruit is bepalend voor de impact en geluidssterkte van het knalvuurwerk. Volgens de statistieken zijn de verschillende soorten knalvuurwerk de hoofdoorzaken van ernstige letselschade.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel