SRD 75 verdienen om in de rij te staan voor ‘goedkope’ dollars

Lange rij van autobestuurders bij Chotelal om ‘goedkope’ Amerikaanse dollars te kunnen kopen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

27 December 2019 15:28

Voor mij lezen

Op de tweede kerstdag was er ook weer een lange rij van autobestuurders te zien bij City Cambio aan de Hendrikstraat voor het kopen van ‘goedkope’ Amerikaanse dollars. Er wordt zelfs een hossel van gemaakt want personen die snel een SRD 75 willen maken, gaan in de rij staan voor anderen. Zo blijkt dat een persoon al een aantal auto’s in de rij heeft staan en betaalt mensen SRD 75 om US$ 300 voor hem te kopen met hun ID-kaart.

Voor een tweede kerst is een SRD 75 zeker meegenomen, vertelt een van de personen aan Suriname Herald. Het enige wat die moest doen is in de auto zitten en met diens ID-kaart de dollars kopen “want de SRD’s worden je al gegeven door de persoon voor wie de dollars gekocht moeten worden”. .

Autobestuurders gaan zelfs zo ver door zelfs in de nachtelijke uren te overnachten om te kunnen komen aan de goedkope Amerikaanse dollars. De US-dollars worden tegen een koers van SRD 7,82 verkocht, terwijl de andere cambio’s een koers van SRD 8,20 en hoger hanteren voor de verkoop.

De Centrale Bank-governor, Robert van Trikt, kon geen antwoord geven waar City Cambio, meer bekend als Chotelal, de goedkope dollars vandaan haalt. Van Trikt vindt dat de president antwoord moet geven op de vraag waar de goedkope dollars vandaan komen nadat hem werd voorgehouden dat de president van Suriname, Desi Bouterse, eerder te kennen heeft gegeven dat 40 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld zal worden zodat de gemeenschap aan goedkope dollars kan komen.

Van Trikt legt uit dat de dollars die afkomstig zijn van de Federal Reserve Bank (Fed), ter beschikking worden gesteld aan de banken. De banken leveren aan de goudexporteurs, goudzoekers en cambio’s die een rekening bij deze banken hebben. Het wordt gemonitoord, benadrukt hij.

Van Trikt geeft eveneens aan dat een cambio rapporteert aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hetzelfde geldt ook voor de banken. Ook legde hij uit dat er Amerikaanse dollars vanuit verschillende sectoren komen zoals de goudsector en de visserijsector.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel