Stoere uitspraken NDP-leden kunnen Suriname internationaal duur komen te staan

DA'91-voorzitter Angelic del Castilho
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 December 2019 00:08

Voor mij lezen

Het gedrag van enkele partijtoppers binnen de NDP zal Suriname duur komen te staan. Dit zegt DA’91-voorzitter Angelic del Castilho aan Suriname Herald. Zij reageert hiermee op uitspraken die Boy Guardiola van NDP Tourtonne, afgelopen week, heeft gedaan bij de opening van een BDP-informatiecentrum te Geyersvlijt.

Guardiola zei dat president Desi Bouterse stappen zou kunnen ondernemen tegen de rechterlijke macht op basis van haar handeling naar de regeringsleider toe. Het staatshoofd kan volgens hem maatregelen treffen tegen de rechterlijke macht door de beveiliging, salarissen en het vervoer van deze groep in trekken.

Boy Guardiola. Foto: Suriname Herald

Hij hield zijn gehoor voor dat de president daarop niet aangesproken zou kunnen worden, omdat hij de uitvoerende macht heeft. Guardiola merkte verder op, dat de president zich tot nu toe mild heeft gedragen naar de rechterlijke macht toe. Dit zou geen inmenging zijn in een lopend proces.

Guardiola zou ook hebben gezegd dat de rechtelijke macht met haar handeling denkt te kunnen inslaan op de uitvoerende macht, door de president zonder na te denken te veroordelen tot twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de decembermoorden van 8 december 1982.

Del Castilho keurt ook de uitspraken van ambassadeur Harvey Naarendorp en minister Yildiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) af. Naarendorp gaf tijdens de vergadering van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika tussen verschillende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen en het economische samenwerkingsverdrag tussen de landen (ALBA-TCP) afgelopen week aan, dat de gerechtelijke staatsgreep in Suriname niet zal slagen.

Eerder deze maand gaf Buza-minister Pollack-Beighle tijdens een ACP-EU-meeting aan, dat Suriname voorbereidingen treft voor de verkiezingen van mei 2020 en geen enkele onwettige poging zal toestaan om zijn democratisch gekozen regering en president uit het machtscentrum te verwijderen.

Volgens de DA’91-voorzitter staan personen er niet bij stil, dat investeerders geen zaken met een land willen doen als de rechtstaat in het geding is. Del Castilho stoort zich aan deze gedragingen en vraagt zich af of de NDP en Bouterse boven de wet staan. Bovendien merkt de DA’91-partijleider niets van de oproep van het staatshoofd en de regering, dat partijleden het hoofd koel moeten houden. Ze vindt het triest, dat ondanks deze oproep, het dezelfde NDP is die toestaat dat partijleden op podia stoere uitspraken doen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel