INGEZONDEN: Verzoeningsproces

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 December 2019 21:02

Voor mij lezen

Het vonnis van ex-militair leider Bouterse op 29 november heeft in de samenleving heel wat beroering teweeg gebracht. Positief alsook negatief. Het kamp van de NDP is ontstemd en verklaart dat het vonnis politiek gemotiveerd is. De slachtoffers en de meerderheid van het volk vinden in de uitspraak juist gerechtigheid en voldoening en menen dat de rechtspraak heeft gezegevierd.

Een onafhankelijke vredelievende groep, zoals de kerkelijke voorgangers onder leiding van bisschop Choennie, instituten en prominenten, willen zich inzetten voor verzoening en daarmee stabiliteit en een vreedzame samenleving. Zeker een initiatief om toe te juichen. Het moet duidelijk zijn dat het in gang zetten van het proces van verzoening, onherroepelijk sprake moet zijn van dader(s) en slachtoffer(s). Aan beide voorwaarden is met het gewezen vonnis voldaan. Zonder deze twee groepen is dialoog onmogelijk.

Met het uitspreken van het vonnis is Bouterse duidelijk als dader aangewezen. Door deze uitspraak is de schuldvraag al beantwoord en staat deze vast. Een proces van waarheidsvinding is daarom in deze nu overbodig. Omdat Bouterse nu in verzet is gegaan om zolang mogelijk buiten de gevangenis te blijven, is er een andere situatie ontstaan. Hij is echter geen dader meer maar verdachte. Deze procedure heeft een lange weg te gaan en zal wellicht eindigen in seponeren van de zaak, mogelijk postuum.

Hiermee is niemand gebaad: niet de dader, niet de slachtoffers en niet de nabestaanden. Wijlen mevrouw Ilse Labadie heeft lang geleden in een door haar georganiseerde conferentie van gerechtigdheid aanbevelingen gedaan voor een waarheidscommisie. Zij riep Bouterse vele malen op om voor het pad van dialoog te kiezen, maar hij gaf nimmer daar gehoor aan. Een mogelijkheid om de rijen te sluiten, is het initiatief van onze bisschop Choennie en anderen.

Het doel hiervan moet zijn om te praten over genoegdoening voor nabestaanden en de gevolgen voor Bouterse en zijn consorten. De inspanning dient gericht te zijn op een duurzaam en een vreedzame rechtsstaat voor het volk. Dit proces mag niet te lang op zich laten wachten. Hiervoor is noodzakelijk dat Bouterse om te beginnen dient te voldoen aan de twee belangrijke voorwaarden: 1 - hij de verzetprocedure intrekt en het gewezen vonnis respecteert; 2 - hij alle politieke ambities opzij zet om de weg van verzoening vrij te maken.

Bisschop Choennie kan daarna samen met de dader(s) en nabestaanden zoeken naar oplossingen voor verzoening, gevolgd door het mogelijk maken van amnestie waardoor het vonnis van 29 november in stand blijft maar niet wordt uitgevoerd. Het zal zeker pijnlijk zijn voor de nabestaanden, maar het volks- en landsbelang mogen hier niet uit het oog worden verloren. De Surinaamse partijen kunnen na 25 mei 2020 met gezonde politiekvoering samen met het volk werken aan stabilisatie, natievorming en welvaart en een gezond economische klimaat creëren voor het volk.

Sewdat Soekhoe

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel