Luchthavenbeheer registreert record van half miljoen passagiers

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 December 2019 17:52

Voor mij lezen

PARAMARIBO - NV Luchthavenbeheer heeft woensdagmiddag de 500.000ste passagier geregistreerd. Deze zat op de vlucht van de SLM uit Nederland, die met een vertraging rond half vijf is geland op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Deze passagier kreeg een sjerp, een boeket en een award.

Het aantal van een half miljoen passagiers wordt een mijlpaal genoemd in de geschiedenis van Luchthavenbeheer, die in maart 24 jaar bestaat. Waarnemend directeur Timothy Mendonça is verheugd hierover. Tot en met eind december worden 520.000 bezoekers verwacht.

Hij spreekt van een behoorlijke groei dit jaar van 13 procent, terwijl de gemiddelde groei tussen 4 en 6 procent ligt. Dit succes is mede bereikt door de nieuwe routes van Fly Allways naar onder andere Cuba en nieuwe vliegmaatschappijen, zoals Copa Airlines, Trance Guyana en TUI Fly.

Volgens Mendonça wordt ingespeeld op de vraag. Toch noemt hij het een uitdaging om deze mijlpaal te behouden of te vergroten. Dit zal lukken door te letten op de piekmomenten. In 2033 hoopt Luchthavenbeheer één miljoen passagiers te verwelkomen.

"Met de huidige faciliteit zal het niet lukken." Er zal een nieuwe luchthaven worden gebouwd met een lening uit China. Daarover heeft de president gesproken bij zijn recente staatsbezoek in China.

De piekperiodes voor Suriname zijn juli, augustus en september. In deze periode zijn 150.000 bezoekers afgehandeld. Dan zijn er weer hoogtepunten in december en januari. In 2016 en 2017 was er een daling van het aantal passagiers, maar die herstelde zich in 2018 naar 453.000 reizigers met een doorgroei nu naar recordhoogte.

Mendonça legt uit dat Suriname bewust bezig is nieuwe markten aan te boren. "Er zijn meer bilaterale overeenkomsten gesloten en er is meer liberaal en open sky-beleid gevoerd." Hij zegt verder dat er bewust aan gewerkt wordt om meer luchtvaartmaatschappijen binnen te halen. Ook het uitbreiden van het aantal vliegroutes ligt in de planning.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel