Oppositie eist terstond aftreden Bouterse

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 December 2019 16:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In een nogal gespannen openbare vergadering van De Nationale Assemblee donderdag heeft de oppositie geëist dat de veroordeelde burger Desi Bouterse terstond afstand doet van zijn functie als president van de republiek. In een brief van de regering aan het parlement over de status van het 8 december proces wordt het parlement meegedeeld dat op 29 november zonder voorafgaande kennisgeving de president van het land is gevonnist.

De regering zegt ook dat het vonnis van rechtswege is geschorst en dus geen enkele rechtskracht heeft. Nadat de brief door de leden is bestudeerd stelde de oppositie dat de brief misleidend is. VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt dat niet de president maar de burger Bouterse is veroordeeld. Ook vindt de VHP-fractieleider dat het vonnis wel degelijk rechtskracht heeft maar de uitvoering ervan is opgeschort.

Vice president Ashwin Adhin zegt dat de brief is geschreven op de vraag van het parlement naar de status van de president en dat antwoord is ook gegeven. Tussen oppositie enerzijds en de coalitie en de vice president anderzijds ontstond een felle discussie over artikel 365 van het wetboek van strafrecht waarin over de staat van een gewezen vonnis wordt gesproken.

Abop-parlementariër  Belfort zegt dat de persoon Bouterse onmogelijk kan blijven aanzitten als president en als een veroordeelde burger documenten tekent. Volgens hem zou Bouterse gebruikt moeten maken van de mogelijkheden die de grondwet hem biedt om zijn functie over te dragen aan de vice president.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons, die deze kwestie niet tot een discussiepunt wil maken zegt dat het parlement zich niet zal inmengen in een proces dat in behandeling is bij de rechterlijke macht. De Oppositie reageert hierop door te stellen dat deze instelling nu wel toepasselijk is voor de coalitie en de regering. Echter hebben die tijdens het 8-december proces wel het proces verstoord met een amnestiewet.

Simons vindt dat het maken van wetten verschilt met het inhoudelijk ingaan op een proces dat gaande is bij de rechterlijke macht. De regering en de coalitie blijven bij hun standpunt dat wat de rechterlijke macht ook zegt, het wetgevend orgaan van Suriname , het parlement dus een amnestiewet heeft geslagen en dat die recht overeind zal blijven staan", zei NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel