Cotino stelt aparte wet slachtofferhulp en slachtofferzorg voor

NDP-assembleelid Rossellie Cotino. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

19 December 2019 16:35

Voor mij lezen

NDP-assembleelid Rossellie Cotino is er voorstander van dat zaken die handelen over slachtofferhulp en slachtofferzorg in een andere wet komen te staan en niet worden meegenomen in de Ontwerpwet penitentiaire inrichtingen en huizen van bewaring, zoals dat nu het geval is. Dit zei de volksvertegenwoordiger tevens commissievoorzitter van deze ontwerpwet, gisteren tijdens de openbare commissievergadering. “Slachtofferhulp en slachtofferzorg zijn erg belangrijk, maar moeten in een wet opgenomen worden waar die thuishoren”, zegt Cotino.

In de huidige ontwerpwet is er volgens haar niets geregeld of opgenomen over slachtofferhulp of slachtofferzorg, verduidelijkte ze. Van het Ministerie van Justitie en Politie en juristen vroeg ze aandacht voor de formulering van artikel 2 lid 3 van de basisbeginselen en dat die wordt herzien. “Met handhaving van het karakter van de vrijheidsstraf of de vrijheidsbenemende maatregel, worden de tenuitvoerlegging hiervan en het toepasselijke regime zoveel mogelijk dienstbaar gemaakt aan het herstel van de door het delict aan het slachtoffer aangerichte onrecht, aan de resocialisatie van de gedetineerde en aan de terugkeer in de samenleving”, stelde de parlementariër.

De ontwerpwet is namelijk ter vervanging van de Wet delinquentenzorg, waarbij bestaande wijzigingsvoorstellen zoals het Nationaal Resocialisatieplan 2014 van het Ministerie van Justitie en Politie, internationale verdragen, vergelijkbare regelgeving uit de regio en het herziene Wetboek van Strafrecht als grondslag hebben gediend.

Verder zegt Cotino dat in de wet ook artikelen die goed uitvoerbaar bleken, in de nieuwe wet zijn meegenomen. Er zijn ook nieuwe onderdelen in deze wet opgenomen die te maken hebben met veranderende taken van penitentiaire ambtenaren, gescheiden opname, het overlegorgaan, toezicht op de inrichtingen, veiligheid en verboden voorwerpen, tuchtstraffen en ontvluchting.

De wet kan volgens het assembleelid als raamwet worden aangemerkt, waarin vele aspecten die met de rechtspositie van gedetineerden te maken hebben hun grondslag vinden en waar nodig verder bij of krachtens het staatsbesluit worden geregeld.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel