Weg Kwakoegron-Pikin Saron geasfalteerd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 December 2019 06:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het is niet helemaal wat we hebben gewild, maar er is een begin gemaakt”, zegt kapitein Urel Tapoto van Pikin Saron. Hij sprak zondag te Kwakoegron tijdens de opleveringsceremonie van een verbeterde weg vanaf zijn dorp tot Kwakoegron.

"A asfaltering no firi so bigi, maar we hopen dat het wordt voorgezet van Matta naar Apoera", zei hij aan president Bouterse. Deze op zijn beurt beloofde dat de regering haar best zal doen om te realiseren wat de kapitein gevraagd heeft. Er is een plaquette onthuld die moet blijven herinneren aan de opening van het weggedeelte.

De werkzaamheden voor verbetering van de weg van Pikin Saron naar Kwaoegron begonnen in mei 2018. De ruim 40 kilometer wegstrekking is onderdeel van het Dalian-4 project met een geschatte waarde van 235 miljoen US dollar voor totaal 110 km aan asfalteringsprojecten, waaronder de verbetering van de weg naar Pikin Saron.

De Chinese ambassadeur Lui Quan is vooral blij voor de gemeenschappen die direct gebruik zullen maken van weg. "Het ligt voor ons: een lange, brede weg, die niet alleen mogelijkheden voor ontwikkeling biedt voor de lokale gemeenschappen, maar ook voor de veiligheid van de mensen die er gebruik van zullen maken."

Ook Bouterse ziet grote ontwikkelingskansen voor de lokale bevolking. "Ik dank deze gemeenschap in het bijzonder voor haar geduld", zei hij doelend op het lange wachten voordat het project kon worden uitgevoerd. Armand Jurell, districtscommissaris van Para, stond stil bij diverse andere ontwikkelingen die tot stand zijn gebracht in het gebied. "Het opleveren van deze weg is een van de vele hoogtepunten."

De burgervader noemde verder onder andere het realiseren van schoon drinkwater voor dorpen zoals Hollandse Kamp en Wit Santi en de ingebruikname van het EBS-onderstation te groot Powakka voor de elektriciteitsvoorziening aan de dorpen. Het district heeft ook een modern medische centrum te Onverwacht. Te Bigi Poika is het startsein gegeven voor het verharden van bepaalde binnenwegen.

Jurel hoopt dat de binnenwegen van onder andere Matta en Palissadeweg ook worden meegenomen in het Dalian-5 project dat begroot is op ongeveer vierhonderd miljoen US dollar. Het contract daarvoor is in januari dit jaar ondertekend.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel