Cliëntenonderzoek kan helpen tegen witwassen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 December 2019 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Elk serieus bedrijf zou zichzelf dienen te beschermen tegen misbruik door derden door middel van degelijk onderzoek naar klanten en potentiële klanten. Zo kunnen ze voorkomen dat hun organisatie of bedrijfssystemen misbruikt worden voor witwaspraktijken of financiering van terrorisme, stellen John Mahboeb en Natascha Rampersad, respectievelijk directeur en projectmanager van Interpoint Developmentcenter Caribbean & Suriname, tegenover de Ware Tijd.

Bedrijven dienen hun klanten te kennen, wordt aangevoerd. Een financiële instelling, zoals een bank, moet onderzoek doen naar klanten en potentiële cliënten. Het doel hiervan is dat de bank moet weten met wie zij zaken gaan doen, om te voorkomen dat haar diensten worden misbruikt, bijvoorbeeld voor witwaspraktijken. Deze verplichting geldt ook voor non-profit organisaties, maar evengoed voor de overheid, zegt Mahboeb.

Afgelopen week introduceerde Interpoint de zogenoemde customer due deligence tool (CDD-tool), een digitaal instrument waarmee onderzoek kan worden gedaan naar de achtergrond, connecties en andersoortige informatie over klanten. De CDD-tool raadpleegt openbare bronnen om aan de informatie te komen.

Onder andere wordt met dit systeem ruim 2.400 internationale databases, artikelen van vijfhonderd journalisten in 24 talen, 250.000 nieuwsbronnen en 21 sanctielijsten geraadpleegd. Momenteel voert Suriname een nationale risicoanalyse uit. Sinds vorige week heeft Interpoint ook een filiaal in Suriname, maar het bedrijf opereert ook op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Saba en St. Eustatius.

Rampersad wijst erop dat Suriname al in 2003 wetten heeft aangenomen om witwassen tegen te gaan en de aanbevelingen van de Financial Action Task Force wijzen erop dat Suriname de afgelopen jaren te weinig daaraan heeft gedaan. Ze legt uit dat bij het invoeren van de gegevens het CDD-systeem een internationale screening uitvoert, waaruit een bepaald resultaat voortkomt.

Op basis van de informatie die opduikt kan desbetreffend bedrijf vaststellen of die te doen heeft met "een zuivere klant", en ook de risico's inschatten bij het zakendoen met de desbetreffende klant. Het aanleggen van een elektronisch dossier kan ook als bewijs voor de overheid dienen dat eerst een screening heeft plaatsgevonden.

Volgens Rampersad is niet alleen de initiële screening belangrijk, maar dient de klant in de verdere samenwerking ook gemonitord te worden omdat zich in de loop der tijd verschillende ontwikkelingen kunnen voordoen. Deze elektronische zoektocht wordt bedrijven uit handen genomen door Interpoint dat tegen een financiële vergoeding haar platform aanbiedt.

"Het is niet zo dat de klant steeds bij ons moet aankloppen. Wij stellen het systeem beschikbaar". Elke dienstverlener, ongeacht in welke branche, kan gebruik maken van de CDD-tool, omdat ze misbruikt kunnen worden door derden die bijvoorbeeld zouden willen witwassen.

Mahboeb noemt onder andere verzekeringsmaatschappijen, banken, pensioenfondsen, financiële bedrijven, cambio's, aannemers, vastgoedbedrijven en de overheid. Hij legt verder uit dat de privacy in de CDD-tool gewaarborgd is en gedekt is door internationale privacy-wetgeving. Ook de veiligheid is gewaarborgd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel