Bewoners Crepie krijgen grondbeschikking

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 December 2019 22:42

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “De aanvragen zijn al heel lang terug ingediend. Dus we zijn heel blij dat de mensen vandaag hun bereidverklaring hebben ontvangen.” Zo reageert Ramon Cumberbatch, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Crepie, zaterdag tegenover de redactie nadat zijn organisatie 131 grondpapieren heeft ontvangen. Samen met een groep die haar aanvraag individueel heeft gedaan heeft hij de beschikkingen op het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost ontvangen. De percelen liggen achter Charlesburg.

Het is duidelijk dat de mensen allang uitkeken naar dit moment. "Dit is meer dan geweldig. Weet je wat dit betekent? Winsi mi no de moro den pikin abi wan basis ", zegt een man. Totaal zijn 162 mensen in aanmerking gekomen in deze ronde. Cumberbatch legt uit dat de leden van de coöperatie soms kwaad werden om het lange wachten. Ze konden na verschillende overlegmomenten wel in toom worden gehouden.

"We legden ze uit dat ze geduld en begrip moesten hebben. Het was geen onwil vanuit het ministerie maar er waren ook veel wisselingen van ministers." Hierdoor moest het proces soms opnieuw beginnen. Minister Lekram Soerdjan van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer benadrukt dat grondbeleid één van de prioriteitsgebieden van de regering is. Hij meent dat er daarom constant wordt gewerkt om de grote achterstand die er nu nog heerst in te lopen.

Hoewel dat nog een tijdje zal duren, weet de bewindsman dat er grote vooruitgang is geboekt vanaf zijn aantreden. Wekelijks worden modellen uitgewerkt om het proces te versnellen. Over de opvatting dat het om een verkiezingsstunt gaat zegt hij: "Vanaf 2015 tot heden zijn er minimaal 22.000 beschikkingen uitgereikt. Dus als iemand zegt dat we dit doen omdat de verkiezingen naderen, dan kan dat niet waar zijn."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel