Nederlandse topcrimineel Taghi opgepakt in Dubai

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 December 2019 19:57

Voor mij lezen

ABU DHABI - De Nederlandse crimineel Ridouan Taghi is maandag opgepakt in Dubai. De lang voortvluchtige topcrimineel wordt verantwoordelijk gehouden voor het opdracht geven voor meerdere moorden en pogingen daartoe. De 41-jarige Taghi is aangehouden in een woning in Dubai en zijn arrestatie zou volgens de politie rustig zijn verlopen.

De politie in Dubai laat weten dat de man zich voordeed als iemand anders en beschikte over een vals identiteitsbewijs. Andy Kraag, hoofd van de Nederlandse recherche, zei op een speciaal belaste persconferentie dat met de aanhouding van Taghi een grote klap is uitgedeeld, maar dat het onderzoek naar de criminele organisatie volop doorgaat. Zo is vermeend rechterhand van Taghi, Saïd Razzouki, nog niet aangehouden. Of er informatie is waar hij zich ophoudt is niet bekend.

De komende tijd zal duidelijk worden of en wanneer Taghi kan worden uitgeleverd aan Nederland. Er is geen sprake van een onderling uitleveringsverdrag, maar op basis van een VN-verdrag kan dit wel. Dit zogenoemde multilaterale verdrag houdt in dat Taghi uitgeleverd kan worden omdat er sprake is van grensoverschrijdende criminaliteit. Hoofdofficier Fred Westerbeke zegt dat er op dit moment wordt gesproken met de autoriteiten in Dubai en hoopvol te zijn dat Taghi kan worden uitgeleverd.

Dit kan nog wel enige tijd in beslag nemen. Als Taghi eenmaal is uitgeleverd, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid worden berecht in het proces genaamd Marengo. Dit gebeurde al bij verstek, omdat de man voortvluchtig was. In die zaak wordt T. vervolgd voor het opdracht geven voor zeker vijf moorden en verschillende pogingen daartoe, dan wel voorbereiding van liquidaties. Belangrijkste getuige in die zaak is Nabil B.

De kroongetuige heeft bekend lang deel te hebben uitgemaakt van de criminele organisatie van Taghi en heeft uitgebreid verklaard over zijn eigen rol en die van Taghi bij moorden in de onderwereld. Vlak nadat bekend werd dat B. een deal had gesloten met het OM, werd zijn broer Reduan in Amsterdam doodgeschoten. In september van dit jaar werd een van de advocaten van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten. Het Nederlandse OM vermoedt dat Taghi in beide liquidaties een rol heeft gespeeld.

Taghi wordt daarnaast ook genoemd in de strafzaak tegen Caloh Wagoh. Hij zou opdrachten voor liquidaties aan deze motorclub hebben verstrekt die door leden van Wagoh zouden zijn uitgevoerd. Het OM maakte onlangs nog bekend dat Taghi hiervoor nog niet zal worden vervolgd. Of zijn aanhouding daar verandering in brengt is onduidelijk. Voor de gouden tip van Taghi was 100.000 euro uitgeloofd, maar volgens hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, is het op basis van politieonderzoek dat Taghi nu opgepakt kon worden. NU.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel