Toegang tot gezondheidszorg alleen niet genoeg

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 December 2019 18:26

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Gezondheid is een mensenrecht, ongeacht geslacht, ras, religie, seksuele geaardheid, leeftijd, bekwaamheid of burgerschap, maar het wordt niet overal hetzelfde beleefd. Wereldwijd wordt er wel naar gestreefd om dit te veranderen. In dit kader is donderdag, universele gezondheidsdag, speciale aandacht hieraan besteed.

Ethel Pengel, voorzitter van Stichting Double Positive, benadrukt dat gezondheid een universeel recht is. "Iedereen moet daarom toegang hebben tot gezondheidszorg en in Suriname is dat ook zo, al zijn er nog zaken die ontbreken." Zij verwijst naar haar doelgroep, seropositieven, voor wie een knelpunt is de manier waarop sommige medicatie wordt verstrekt.

Door de lage dosering per keer worden mensen op kosten gejaagd. Ze vertelt dat sommige seropositieven vroeger voor ongeveer een maand zalf kregen. Nu krijgen ze minder, waardoor ze vaker naar de dokter moeten voor een recept. Pengel stelt daarom dat niet alleen de toegang belangrijk is, maar ook de dienstverlening.

"Sommige mensen moeten meerdere scans maken, maar slechts één wordt door de verzekering vergoed. Betrokkenen komen dus op mijn kantoor om hulp. Ik kan soms helpen maar nu is mijn emmer ook leeg." De voorzitter vindt dat gezondheid ook te maken heeft met voeding en goede huisvesting.

Ze wijst erop dat veel mensen zich geen gezonde voeding kunnen permitteren en dat het aantal daklozen groter wordt. "Er wordt gesproken over rechten, maar soms merken we niet dat we die daadwerkelijk hebben."

Het doel van de universele gezondheidsdag is om onder meer overheden aan te sporen ervoor te zorgen dat iedereen overal en op elk gewenst moment toegang heeft tot kwalitatief goede gezondheidszorg. Dit moet gebeuren zonder hen bloot te stellen aan financiële problemen en andere zaken die een gezond leven voor hun menselijke ontwikkeling en welzijn onmogelijk maken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is eerstelijnsgezondheidszorg de meest efficiënte en kosteneffectieve manier om universele gezondheid te bereiken. Verder zou het verhogen van het overheidsbu­dget voor gezondhei­d tot ten minste 6 procent van het bruto binnenlands product moeten worden verhoogd. Hiervan zou ongeveer een derde in het eerste zorgniveau moeten wordten geïnvesteerd om te helpen het doel van bereikbare zorg te halen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel