Voldoende water voor rijstsector

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 December 2019 16:58

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Hoewel de verwachte regen bij het invallen van de kleine regentijd is uitgebleven, hoeft het merendeel van de padieboeren in Nickerie zich nog geen zorgen te maken over de bevloeiing van hun arealen. De pompen te Wakay blijven voorlopig in bedrijf, waardoor de waterstand in de Nanizwamp stabiel is en de arealen in de polders bevloeid kunnen worden.

Directeur August Lila van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject zegt dat de overheid voor het lopende najaarsseizoen intussen drie keer brandstof heeft geleverd om de pompen in bedrijf te houden. "We zijn nu door onze voorraad heen, maar mogelijk volgt komende week een vierde levering." Het waterpeil in de zwamp is nu 2.21 Nationaal Surinaams Peil (NSP), "wat wil zeggen dat de rijstarealen in de polders via de normale procedure bevloeid kunnen worden".

Geprobeerd wordt om ten minste dit niveau te behouden door twee pompen op volle toeren te laten draaien en een derde op iets lager niveau. "We verwachten volgens planning te zullen pompen tot ongeveer eind februari." De najaarsinzaai heeft de piek bereikt en er wordt overal water getrokken uit het systeem. "Dat kan leiden tot daling van het waterpeil."

De directeur herhaalde zijn oproep van vorige seizoenen aan de boeren, om zuinig om te gaan met het water en erop toe te zien dat hun aan- en afvoerkokers niet onnodig open staan. Ondanks de watervoorziening via de pompen hebben sommige gebieden onvoldoende water voor bevloeiing.

Vooral de achtergelegen landbouwgebieden kampen met lage waterstanden in de leidingen, waardoor zij genoodzaakt zijn het water met behulp van een tractor over te pompen naar hun rijstarealen.

"Wij zijn al enkele dagen bezig, maar moeten steeds onderbreken omdat de leidingen 'leeglopen' zegt rijstboer Radjen Roepa. Hij verwijst naar collega's die hun deel van de natte infrastructuur niet tijdig onderhouden waardoor het water ook niet makkelijk kan stromen. Roepa is bezig met voorbereidingen in de Nanipolder om hopelijk over enkele dagen te kunnen inzaaien.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel