Surinaams onderzoek naar composteerbare en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal

Per 1 november geldt in Suriname een gebruiksverbod op styrofoam. Foto: HI en T
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 December 2019 00:05

Voor mij lezen

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) zal in samenwerking met studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, onder leiding van Ricky Stutgard, onderzoek doen naar composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen. Drie maanden lang zal nagegaan worden hoe het afbrekingsproces verloopt en hoeveel van het materiaal na die periode al is afgebroken.

In gesprek met Suriname Herald vertelt Vincent Fernandes, waarnemend onderdirecteur van het onderdirectoraat Marktbeheersing, dat er informatie is over onderzoeken die in het buitenland zijn gedaan. “Het is echter beter als we zelf weten hoe wij te werk moeten gaan. Dat kan alleen als je zelf onderzoek hebt gedaan,” zegt Fernandes.

Intussen zijn er, sinds de instelling van het gebruiksverbod van styrofoam verpakkingsmateriaal, al twee evaluatiemomenten geweest. Vanuit de samenleving zijn de reacties op composteerbaar en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal positief. Hij is er blij om, dat de samenleving ervan bewust is dat het uitbannen van styrofoam gepaard gaat met haar gezondheidszorg.

Volgens Fernandes zijn er enkele kritieken over de nieuwe bakjes. Personen merken op, dat deze bakjes niet goed sluiten en dat de inhoud minder is dan de styrofoam bakjes. Hij geeft aan, dat de kritieken meegenomen zijn bij de evaluatiemomenten en er oplossingsmodellen voor worden gezocht. Ook bevatten bepaalde van de biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen kleine hoeveelheden plastic waarnaar ook wordt gekeken.

De campagne is nog steeds gaande en breidt zich uit naar de districten. De districten Brokopondo en Sipaliwini zijn al bezocht. Ook daar waren de reacties volgens de waarnemend onderdirecteur positief. Een winkelier te Atjoni merkte op, dat er dagelijks honderden toeristen aankomen in Atjoni om verder naar de recreatieoorden te reizen. Als gevolg van consumptie van de toeristen, is er vaak veel afval op de grond. Vanaf de uitbanning van het styrofoam verpakkingsmateriaal, is dit verminderd.

Verder zegt Fernandes dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld. Personen krijgen een waarschuwing. Bij personen die nog in het bezit zijn van grote partijen styrofoam, wordt dat aantal genoteerd. Vervolgens komt de controle na enkele dagen terug, om na te gaan of de partij is verminderd. “Het kan niet zo zijn dat je vandaag vijf pakken hebt en volgende week twintig,” zegt Fernandes.

In het eerste kwartaal van 2020 zal een aanvang worden gemaakt met de tweede fase van de campagne. Er zal naar alternatieven worden gekeken voor onder andere plastic zakken en cups.

Sjovellie Amoksi

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel