Oemrawsingh in dankwoord: Moedige mensen zijn opgestaan

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Sunil Oemrawsingh heeft namens de nabestaanden het dankwoord uitgesproken aan personen die zich hebben ingezet in het 8 decemberstrafproces. (Foto's: René Gompers) next


Er is een lange weg afgelegd sinds 15 zonen van Suriname koel, kalm en kil werden vermoord 37 jaar geleden. "Wat zou ons leven zijn geweest als er geen moedige mensen waren opgestaan om gerechtigheid te zoeken, om gerechtigheid te bepleiten, om wet en recht te eisen. In onze roep voor en zoektocht naar gerechtigheid die als gevolg hiervan begon, hebben wij van velen ondersteuning ondervonden." Dit zei Sunil Oemrawsingh, nabestaande, in een dankwoord zondagavond tijdens de herdenkingsdienst van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) in de Alfonsiuskerk. 

Oemrawsingh zei dat de ondersteuning de nabestaanden heeft gesterkt in deze zoektocht, welke na een 12 jaar durend rechtsproces heeft geresulteerd in het zichtbaar maken van de daders, de waarheid boven te doen komen en het opleggen van straf in verscheidene vonnissen. Hij memoreerde in het bijzonder Ilse Labadie, ondervoorzitter en later voorzitter van de OGV. De huidige voorzitter Betty Goede, voegde eraan toe dat dominee Rudie Polanen de eerste voorzitter van de organisatie is geweest. Vanaf 1987, ageerde de OGV tegen mensenrechten schendingen. De nabestaanden van de decembermoorden ondervonden veel ondersteuning van de OGV, door o.a. het organiseren van deze diensten die toen nog clandestien waren. Labadie manifesteerde zich als baken van hoop en troost voor al de Surinamers die justitieel onderzoek naar de moorden en gerechtigheid eisten. "Ze werd een nationaal boegbeeld in de strijd voor het onderzoek naar alle schendingen van mensenrechten in Suriname en was ook de drijvende kracht achter het monument voor de rechten van de mens in Paramaribo. Ilse Labadie heeft niet meegemaakt dat er een rechtszaak kwam en ook het vonnis niet, maar haar bijdrage aan waar wij vandaag staan is onuitwisbaar en cruciaal geweest. Wij danken haar en haar nabestaanden daarvoor, zei Oemrawsingh. 


OGV-voorzitter Betty Goede spreekt de aanwezigen toe. 

Mr. Freddy Kruisland zal altijd een bijzondere plaats innemen in onze harten, zei Oemrawsingh. Er zou geen vonnis zijn geweest zonder Kruisland. Hij was één van de sleutelfiguren achter het decembermoordenproces, Hij was de geestesvader van het verzoekschrift van de nabestaanden van de decembermoorden, dat ertoe leidde dat in 2000 de verjaring werd gestuit. Als advocaat van de nabestaanden bepleitte hij altijd dat de daders van de decembermoorden hun straf niet mochten ontlopen. Kruisland stelde zijn vakmanschap, eruditie en overtuigingskracht ten dienste van de brede beweging in Suriname tegen de straffeloosheid, tegen de zelf-amnestie wet en voor verdediging van de democratische rechtsstaat en de menselijke waardigheid. "Wij danken hem en zijn nabestaanden daarvoor."

"Fred Derby, de enige die de 8 decembermoorden overleefde, wijdde de laatste jaren van zijn leven aan het ondersteunen van de roep voor gerechtigheid. En hoewel hij het rechtsproces niet heeft mogen meemaken, leverde hij een historische en cruciale bijdrage aan de overwinning van het recht door zijn getuigenis na te laten. De Surinaamse gemeenschap en de nabestaanden in het bijzonder, danken hem en zijn nabestaanden.

Monseigneur Karel Choennie en het RK-Bisdom hebben de nabestaanden steeds geestelijk en moreel bijgestaan, waarvoor onze bijzondere waardering. Betty Goede nam het roer over bij de OGV na het heengaan van Ilse Labadie. Onder leiding van Betty Goede en haar bestuur is de OGV onvermoeibaar geweest in de ondersteuning van de nabestaanden in hun zoektocht naar gerechtigheid. Natuurlijk zijn er nog velen die ons door de vele jaren hebben gesteund en door de moeilijke momenten hebben geholpen. En wij zouden het hierbij kunnen laten als het niet was dat wij zo een bevlogen advocaat hadden als Mr. Hugo Essed. Wij danken Mr. Essed voor zijn deskundige, kalme, fatsoenlijke en onbevreesde inzet. Dank aan u allen!" Essed kreeg een langdurig applaus en staande ovatie voor zijn bijdrage. 


Van de nabestaanden krijgen Hugo Essed en Betty Goede bloemen voor in hun onvermoeibare  inzet. 
Links Rani Sohansingh en rechts Eddy Wijngaarde. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait