Telesur zet eerste stap bij introductie van 5G

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - “Met het uitrollen van het dit netwerk hebben we Suriname op de kaart geplaatst. We zijn de eerste in het Caribisch gebied die over 5G mobiele internet beschikt”, zegt Telesur-directeur Mike Antonius. Vrijdagavond heeft het staatstelecombedrijf feestelijk zijn 5G-netwerk gelanceerd in de Royal Ballroom van Torarica.

Het is onderdeel van het Nationaal Breedband Project waarmee Telesur in 2017 is begonnen. "Met de komst van 5G verandert de hele telecom-industrie, niet alleen in Suriname maar ook in de rest van de wereld. Met deze dienst willen wij ook bijdragen aan onze digitale sector en moet meer business worden gestimuleerd", zegt Doric Ramlakhan, die verwijst naar de e-Suriname visie die Telesur wil helpen ontwikkelen.

Voorlopig heeft alleen de binnenstad dit snelle netwerk dat drie maanden gratis beschikbaar is voor bedrijven en ondernemers die de mogelijkheden willen uittesten. "In juni is het contract getekend met het Chinese bedrijf Huawei en mochten wij als cadeau naar de samenleving officieel op 25 november bekendmaken dat we overeen 5G-netwerk beschikken", zegt Antonius.

Volgens hem is de toegevoegde waarde van 5G vooral voor zakelijk Suriname belangrijk en kan als katalysator dienen. "In onze e-visie zien we het land als facilitator van snelle internetverbinding. Verschillende online platforms, zoals de Uni5pay en Snike Bite app zijn vormen van samenwerking die Telesur heeft ondersteund. De connectiviteit- het gemak waarmee verbinding met andere bedrijfssystemen kan worden gemaakt -die we leveren is niet alleen bestemd voor sociale media-gebruik. Het is ook om ondernemerschap te ondersteunen en nieuwe ondernemingen te ontwikkelen."

Voor de doorsnee klant van Telesur zal pas in maart 2020 5G-netwerk beschikbaar zijn. Wat dat de gebruiker zal kosten kan nu niet gezegd worden. Het introduceren van het 5G-netwerk heeft vier miljoen US dollar gekost. Het nieuwe netwerk wordt vooral toegejuicht door bedrijven die vooral afhankelijk zijn van een goede en snelle verbinding.

Miguel Rodriguez, ontwerper en initiatiefnemer van de nieuw taxi-app, Ride Suriname, kijkt er reikhalzend naar uit. "Het is geweldig wat ze hebben kunnen doen en we zijn er enorm blij mee. Ik word als technisch onderlegd persoon al razend enthousiast van 1.2- tot 1.8-gigabite snelheden."

Voor Regillio Wirht, directeur van Uni5Pay, is snelle verbinding essentieel voor online betalingen. "Tegenwoordig vervangt je mobiele telefoon tal van aspecten in je leven, ook betalingen. Zelfs in een cash-cultuur als van Suriname merk je langzaamaan dat wij naar digitale betalingen toe gaan."Ook hij kijkt uit naar demogelijkheden van 5G.

Dat er een hele industriële beweging op gang kan komen is duidelijk en ook het streven van Telesur naar steeds snellere verbinding, maar volgens Antonius is Suriname nog niet klaar met de verandering die het nieuwe systeem kan brengen. "Ik denk niet dat we er al klaar voor zijn, maar ik denk dat we niet moeten wachten om er klaar voor te zijn. Wij beginnen en stimuleren dat mensen'ready' worden voor de komende veranderingen."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait