Dc’s krijgen informatie over incorporeren ontwikkelingsdoelen in districtsplannen

Laatste Dc Collectief 2019 achter de rug. Foto: RO
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 December 2019 19:41

Voor mij lezen

Het laatste Dc Collectief voor dit jaar is achter de rug. De districtscommissarissen (dc’s) kregen informatie over hoe Sustainable Development Goals (SDG’s) beter te incorporeren in de districtsplannen. De vergadering heeft veel aandacht besteed aan de synchronisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen met de districtsplannen, meldt Regionale Ontwikkeling (RO) via het NII.

Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh van Wanica (bestuursressort Zuidwest) was de gastheer op de vergadering. De minister werd bij de ontmoeting met de dc’s bijgestaan door directeur Wilco Finisie van het directoraat Regionale Ontwikkeling en andere leden van zijn staf.

SDG-consultant Pieter van der Hijden vertelde in een presentatie over het belang van het samengaan van de SDG’s en de plannen die worden gemaakt op het niveau van ressortraden om later te worden samengevoegd in de districtsplannen.

Van der Hijden zei dat hij bij zijn onderzoek heeft gezocht naar ICT-hulpmiddelen om betere incorporatie te bewerkstelligen. “Het werk is wat eenvoudiger te maken,” stelt hij. Veel alledaagse behoeften zoals sport en spel zijn volgens de consultant niet zo zwart-wit terug te vinden in de zeventien SDG’s zoals nu zijn vastgelegd. Hij bepleit echter dat heel veel zaken die in de districtsplannen worden genoemd, te herleiden zijn naar de zeventien doelen.

Het afstemmen van de SDG op de districtsplannen zal volgens Van der Hijden leiden tot een verbeterde realisatiegraad. Hij ging na de presentatie ook in op vragen van de dc’s. In samenwerking met het ministerie en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) zal er in verband hiermee een pilotproject worden uitgevoerd in Paramaribo. SOFOS zal de beschikking krijgen over het districtsplan van het (stads)district Paramaribo en een analyse maken van de activiteiten die daarin zijn opgenomen.

Van der Hijden is verbonden aan SOFOS-consultancy, die projecten informeert, adviseert en implementeert op het gebied van ICT en SDG’s. Hij heeft in het kader van het project ‘Technical Assistance to the Ministry of RO’, een systeem ontwikkeld, dat de relatie legt tussen de verschillende ontwikkelingsprojecten en activiteiten die vervat zijn in de districtsplannen.

Minister Dikan kan zich terugvinden in de zienswijze van Van der Hijden en ondersteunt het project. De bewindsman benadrukt dat de SDG’s als beleidsinstrument goede handvatten bieden om de wenselijkheden van de districten meer vorm te geven. Met de synchronisatie ziet Dikan een kans voor de districtsplannen om ook meer diepgang te krijgen.

Onder meer zouden het UNDP en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank de afgelopen periode veel vragen hebben gesteld over zaken die duidelijk hadden kunnen staan in de districtsplannen.

Directeur Finisie zei dat de synchronisatie ook zal bijdragen aan een betere toegankelijkheid van deze plannen voor alle belanghebbende organisaties. Ook vindt de departementsleiding dat de dc’s en hun staf geïnformeerd moeten worden over de ontwikkeling en uitvoer van de districtsplannen.

Een tweede presentatie op de vergadering werd verzorgd door R. Meiland van de Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD). De presentatie ging over het overzicht van het orgaan op het ministerie. Meiland vertelde de dc’s beknopt over de werkwijze van de CLAD en verstrekte relevante informatie voor wat het ministerie en de districtscommissariaten betreft.

De CLAD informeerde de dc’s dat het bureau de komende tijd de communicatie met de commissariaten zal opvoeren. Dit is nodig, omdat het ministerie en al zijn werkarmen veel beter kunnen werken als zij voldoende informatie krijgen over processen en procedures. Uiteindelijk hoopt de CLAD beter overzicht te krijgen in het totale overheidsapparaat.

Het Dc Collectief is een regulier platform voor de districtscommissarissen om met de minister van RO van gedachten te wisselen over beleidsaangelegenheden en actualiteiten en wordt voorgezeten door minister Edgar Dikan van RO.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel