Marine gaat voor veiligheid vissers zorgen

Shoeket logo

11 Mei 2018 17:54

Voor mij lezen

De Marine van het Nationaal Leger heeft instructies van Defensieminister Ronni Benschop gehad om voor de veiligheid van vissers op Surinaamse wateren te zorgen. “Dat gebied verlaten wij voorlopig niet. Wij gaan daar blijven zodat de vissers veilig kunnen vissen en ons de garantie kunnen geven dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de economie”, zei Benschop donderdagavond in De Nationale Assemblee. Vanmiddag zal de bewindsman de vissers te kennen geven vanaf wanneer zij weer op zee kunnen. “Ik heb ze beloofd om binnen een week weer op zee te krijgen en dat gaat gebeuren. Vanmiddag geef ik de Go!”, aldus de minister. Een van de bijzondere taken van het leger is het verlenen van bijstand bij de bewaking van de economische zone en het continentaal plateau en het toezicht houden op de naleving van de geldende wettelijke regelingen. Dit is een taak die vooral door de Marine wordt uitgevoerd. Daarom worden er regelmatig patrouilles uitgevoerd op zee.

Kustwacht heeft financiën en personeel nodig
De Kustwacht zit volgens de waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang, met een personeelstekort. In dat kader is zij bezig met personeelswerving. de verzoeken voor aanvulling liggen reeds bij de Raad van Ministers. “Wat heeft de Kustwacht nodig? Simpel, financiën en personeel”. Tsang voerde dat tijdens de instelling van de Kustwacht de discussie al gevoerd werd of deze onder Defensie of Biza moest worden geplaats. Gekozen werd voor Biza om daarmee internationaal steun te krijgen. Dat bleek volgens hem uiteindelijk een verkeerde inschatting te zijn. “In het kader van het verbeteren van de responsetijd en de efficiëntie zal binnen RvM gouw worden besproken waar de Kustwacht het best kan worden gebracht. Maritieme Politie of Binnenlandse Zaken”.

Bemanning boten moesten eerst worden gemobiliseerd
De waarnemend Biza-minister beklemtoonde dat de melding van de zeepiratenaanval van 27 april pas tegen 22.30 uur in de avond van zaterdag 28 april is binnengekomen door de politie. Aangezien voor het uitvaren de bemanning eerst moeten worden gemobiliseerd, is de eerste boot zondagmorgen 9.00 uur vertrokken. De tweede vertrok om 12.00. Een oplossing om de responsetijd te verbeteren is om een schip in de wacht beschikbaar te stellen. Tsang stelt dat de boten van de Kustwacht bij de tweede aanval op 3 mei voor kust van Matapica wel aan het patrouilleren waren. “Ze waren op het moment van de aanval bezig lijken te zoeken”.

‘Wij zijn rijkelijk te laat’
Benschop ergerde zich eraan dat autoriteiten nagelaten hebben de problemen bij de Kustwacht lang terug op te lossen, terwijl nu geschreeuwd wordt over ‘personeel’ en ‘financiën’. “Terwijl wij weten dat onze visgronden worden leeggeroofd en er constant calamiteiten daar plaatsvinden, maar het besluit om het te ontmantelen is nooit genomen. Wij zijn rijkelijk te laat!”, stelde hij. Volgens hem heeft Defensie zich na het drama toch niet gefocust op de tekortkomingen van de Kustwacht, maar gezamenlijk gewerkt om het probleem op te lossen.

FR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel