China scheldt Suriname $12,3 miljoen kwijt en geeft $14 miljoen als schenking

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft tijdens de persconferentie zondagnacht te Colakreek bij terugkeer van het staatsbezoek in China aangegeven, dat de regering de kwijtschelding van $12,3 miljoen door het Aziatische land toejuicht.

Het is volgens president Desi Bouterse geen unicum bij staatsbezoeken dat een land met zo een grote omvang schenkingen doet. Naast de kwijtschelding heeft Suriname een donatie van $14 miljoen gekregen voor een road monitoringsproject, dat volgend jaar moet zijn afgerond.

Op vragen van journalisten gaven zowel president Bouterse als minister Hoefdraad aan, dat China geen tegenprestatie heeft geëist bij het geven van deze schenkingen. De regeringsleider zegt desgevraagd dat de kwijtschelding een spontane actie is van China.

Verder is er een leningsovereenkomst getekend voor het upgraden van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Minister Hoefdraad liet doorschemeren dat het upgraden van de airport van belang is, omdat het ons visitekaart is voor toeristen.

China heeft ook op het gebied van de landbouw een donatie gegeven die bestaat uit tien pick up-trucks, twee graafmachines, zestien tractoren en honderd waterpompen. Het Aziatische land zal ook technische bijstand verlenen voor het onderhouden van deze goederen.

Over de gestes die door China zijn gedaan zegt het staatshoofd, dat verwacht wordt dat Suriname het tempo opvoert wanneer het gaat om het tot stand brengen van de ontwikkeling in de desbetreffende sectoren.

Minister Yildiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de persconferentie aangegeven, dat er in totaal veertien overeenkomsten zijn getekend tussen beide landen. Deze zijn gespitst in verschillende ontwikkelingssectoren. Tijdens een business lunch is ook breedvoerig gesproken over investeringsmogelijkheden in Suriname.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (0)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait