Veroordeling Bouterse ‘zorgwekkend’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De veroordeling van Desi Bouterse voor betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden, zal de relatie die het Nationaal Jeugdparlement (NJP) met hem heeft in zijn hoedanigheid als staatshoofd niet verstoren. Zo benadrukt NJP-voorzitter Kelvin Koniki op vragen van de Ware Tijd. Het jeugdparlement is onderdeel van het Nationaal Jeugd Instituut en valt vanaf zijn oprichting rechtstreeks onder de president.

De jeugdparlementsvoorzitter wenst te benadrukken dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen Bouterse als persoon en zijn functie als staatshoofd. "Toen wij als team zijn aangetreden, was de rechtszaak nog gaande. Het is een toevalligheid dat de president onder wie het instituut valt als persoon is veroordeeld." Derhalve vindt Koniki het belangrijk dat er respect wordt getoond voor het instituut van president.

Hoewel het jeugdparlement zich professioneel zal opstellen naar het staatshoofd toe, uit Koniki wel zijn bezorgdheid over de veroordeling. "Het is zorgwekkend en alarmerend dat de persoon naar wie we het meest zouden moeten opkijken in zo een situatie is terechtgekomen. Dat is geen goed beeld van leiderschap." Dit zou zich volgens hem niet meer mogen herhalen.

Of de president moet aftreden zoals sommige critici dat stellen, wil Koniki liever aan hem zelf overlaten. "Ik zou hem willen adviseren om zijn hart te volgen en daarnaar te handelen." Onder meer DA'91 heeft de president opgeroepen om de eer aan zichzelf te houden.

Naar het schijnt is dit al helemaal niet aan de orde bij Bouterse. Sterker nog, de president heeft maandag in Bakana Tori op de SRS duidelijk gemaakt dat zijn naam weer op de DNA-kandidatenlijst zal prijken.

Nu daar het einde in de 8 december-zaak is genaderd met het uitspreken van een vonnis, vindt Koniki het belangrijk dat de jeugd duidelijk geïnformeerd wordt over dit stukje geschiedenis. "Wij vragen dat het verhaal een beetje duidelijker wordt gemaakt voor de jongeren, want het is iets van jaren terug waardoor je niet weet wat je wel of niet moet aannemen."

De jeugdparlementsvoorzitter vindt het daarnaast belangrijk dat politici geen misbruik maken van de uitspraak. "Voor de nabestaanden is het uiteraard een opluchting, maar de partijen kunnen er politiek mee spelen. Het is belangrijk dat we met wijsheid omgaan hiermee en de rust blijven behouden".

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait