Studenten Hong Kong wapenen zich voor confrontatie

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Een anti-regeringsdemonstrant houdt een boog vast, terwijl hij staat bij een geimproviseerde ingang tijdens een confrontatie met de oproerpolitie bij de Chinese University of Hong Kong. (Foto: Reuters) next


Pro-democratie demonstranten hebben vandaag voor de vierde dag delen van Hong Kong verlamd, waardoor scholen werden gedwongen hun deuren te sluiten, snelwegen werden geblokkeerd terwijl studenten barricades bouwden en geïmproviseerde wapens maakten. Deze scenes vormden de oorzaak voor de sluiting van de campus.

Het tabloid van China's Global Times, eigendom van het door de staat gerunde People's Daily, de spreekbuis van de Communistische Partij, zei op Twitter dat de Hongkongse regering naar verwachting een weekendklok zou aankondigen na één van de ergste gewelddadigheden in decennia in de door de Chinese regering geregeerde stad. Na korte tijd verwijderde het het bericht. De redacteur zei dat er "niet voldoende" informatie was om er een back-up van te maken.

Duizenden studenten hingen rond op verschillende campussen, omringd door stapels voedsel, bakstenen, benzinebommen, pijlen waarvan de punten gewikkeld waren met stof, katapulten en andere zelfgemaakte wapens. De politie zei dat de Chinese universiteit in de nieuwe gebieden een "wapenfabriek en een arsenaal" was geworden met bogen en pijlen en katapulten. "Hun daden zijn weer een stap dichter bij terrorisme," vertelde Chief Superintendent (Public Relations) Tse Chun-chung op een briefing, verwijzend naar protesten op alle campussen. Hij zei ook dat de politie tijdelijk zou vermijden rechtstreeks in botsing te komen met "bezielde relschoppers" om zichzelf een adempauze te geven en verwondingen te voorkomen.

Demonstranten hebben voertuigen en gebouwen in brand gestoken, benzinebommen op politiebureaus en treinen geslingerd, puin van bruggen naar het verkeer beneden gedumpt en winkelcentra en campussen vernield. De situatie roept vragen op over hoe en wanneer de meer dan vijf maanden onrust kan worden beëindigd. De politie zei dat er 's ochtends pijlen op officieren vanuit de Hong Kong Polytechnic University werden afgevuurd. Verschillende universiteiten kondigden aan dat er de rest van het jaar geen lessen op campussen zouden zijn.

Baptist University, naast een People's Liberation Army-basis in Kowloon Tong, heeft een 'dringende oproep' gedaan, waarin studenten wordt verteld weg te blijven van de campus. "Uw veiligheid is ons dierbaar en ook voor uw ouders en uw vrienden zijn jullie zo dierbaar", stond er. "Blijf alsjeblieft uit de buurt van het kwaad."

De kortstondige aankondiging van de Global Times over een avondklok noemde niet nader genoemde bronnen. Het werkte niet uit, maar online geruchten over een avondklok zijn verspreid. "We denken dat het vroeg of laat zal gebeuren", vertelde Polytechnic University-student Alex (19) aan Reuters. "We denken dat het zal worden verbonden met de uitstel van de districtsraadsverkiezingen." De verkiezingen zijn gepland op 24 november.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait