Valerie Finsy: “Ruim 35.000 e-ID-kaarten nog niet afgehaald”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Op de veertien locaties waar burgers terechtkunnen voor het laten maken van een e-ID-kaart, liggen meer dan 35.000 kaarten die nog niet zijn afgehaald. Dit zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteiten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), aan het NII.

Als antwoord op klachten vanuit de samenleving dat men geen sms van het CBB ontvangt wanneer de kaarten afgehaald moeten worden, zegt Finsy dat het sms-systeem pas in september van start is gegaan en dat het wat tijd in beslag neemt alvorens alle “honderd zoveel duizend” aanvragers per sms op de hoogte zijn gesteld om hun kaart af te halen. Ze benadrukt echter dat dit gedeelte vlot verloopt, maar doet desondanks een oproep aan personen die een e-ID hebben aangevraagd, die alsnog op te halen.

Finsy spreekt tegen dat de aanvrager zes maanden moet wachten alvorens aan de aanvraag is voldaan. Wat wel het geval is, is dat de mensen hun e-ID niet gaan afhalen. Finsy adviseert de samenleving om tenminste te bellen wanneer de sms uitblijft of te informeren bij de locatie waar de aanvraag is gedaan. Ze laat ook optekenen dat mensen die reeds over hun e-ID beschikken waarschijnlijk nog een sms zullen ontvangen, maar dat ze dit als niet ontvangen moeten beschouwen.

De overheid is op 15 maart van dit jaar van start gegaan met de uitgifte van de elektronische ID-kaart. Deze overschakeling is deel van een groter moderniseringsplan, waarbij de overheid haar burgers efficiënter en dienstbaarder ten dienste kan staan en daarnaast een grote mate van veiligheid garandeert.

Volgens Finsy is de periode van kinderziektes waarmee het systeem in het begin kampte reeds voorbij en gaat het meer om regels waaraan de mensen zich moeten houden, waarvan zij niet op de hoogte zijn. De voornaamste problemen zijn dat de aanvragers niet weten dat zij geen witte kleding mogen aandoen, noch een witte hoofdbedekking op mogen hebben. Verder is kleding met okselmouw bij zowel mannen als vrouwen niet toegestaan, evenals welke soort camouflagekleding dan ook, alsook geen dienstuniform.

Aan alle medewerkers is volgens het afdelingshoofd de instructie gegeven om de foto’s die worden genomen ten alle tijden aan de aanvrager te tonen. Pas wanneer die akkoord gaan met de beeltenis wordt de foto verstuurd naar de Printhouse waar de productie plaatsvindt. De Printhouse wil op basis van foto’s geen aanvragen meer afwijzen. Dit zal alleen gebeuren wanneer onderliggende stukken niet voldoende zijn, zoals het ontbreken van een geboorteakte of een bewijs van vestiging (bij vreemdelingen).

Voor wat betreft het binnenland geeft Finsy te kennen dat een groot deel reeds is aangedaan. Ook in het binnenland moet men aan alle voorwaarden voldoen voor het laten maken van een e-ID. Finsy benadrukt dat het binnenland al vanaf de mobiele unit in het leven is geroepen, altijd is aangedaan.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait