Nog steeds onrust in Lawagebied na roofmoorden

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - “Er is momenteel nog veel onrust in het Lawagebied”, zei André Verhoogt van stichting Mulokot Kawemhakan dinsdagavond tijdens een discussieavond van Opete Suriname. Dit gebied werd in de nacht van 1 op 2 november opgeschrikt door een roofoverval, waarbij twee personen werden doodgeschoten.

In verband met de onrust heeft granman Ipomadi Pelenapen van de Wayana's woensdag vergaderd. Verhoogt moest hem daarbij adviseren en kon daardoor dinsdagavond niet aanwezig zijn op de discussieavond. Hij hield daarom zijn presentatie over de invloed van illegale goudactiviteiten op ontbossing via WhatsApp.

Het Lawagebied, dat voornamelijk door Wayana's wordt bewoond, ondervindt volgens Verhoogt heel veel last. "De illegale goudzoekers verplaatsen zich door roofovervallen in Benzdorp dichter naar de inheemse gemeenschappen toe. Ze verschuilen zich wel goed voor de militairen die daar zijn voor surveillance. Je ziet aan de militairen dat ze nogal gefrustreerd zijn, omdat ze de garimpeiros niet kunnen vinden. Alle boten die langs varen worden geïnspecteerd en mensen worden gefouilleerd", schetst hij de situatie.

Volgens hem is het zo ernstig dat een deel van de al kleine bevolking zich heeft teruggetrokken uit het gebied dat door duizenden illegale goudzoekers wordt overgenomen. "Er zijn zoveel concessies en de situatie dreigt uit de hand te lopen. Zelfs aan de Franse kant ondervinden de gendarmes last van de goudzoekers."

Verhoogt zegt dat de laatste vijftien jaar de situatie erger is geworden. Vanaf de oever van de Lawarivier zag hij dat op de oever aan de Franse kant lichten branden. "Ik weet zeker dat zij nu daar bezig zijn", stelt hij doelend op de illegale goudzoekers.

Hij meldt ook dat de Wayana's zich storen aan de "foutieve berichtgeving" over de militair die is doodgeschoten. "Er werd vooral aangegeven dat hij voor een missie hier was voor de overheid, maar dat is niet waar. Hij was in dienst bij één van de grote Braziliaanse goudzoekers om hen te beschermen. Dat is ook dezelfde man die alle vluchten heeft betaald om de militairen hier te krijgen."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait