Symposium Covab-studenten: ‘Jouw leefstijl, jouw gezondheid’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - ‘Jouw leefstijl, jouw gezondheid’. Met dit thema hebben 33 studenten van de groep VP1B van het Elsje Finck Sanichar College (Covab) getracht bewustzijn te kweken bij de deelnemers aan een symposium dat woensdag werd gehouden. Het congres werd gehouden ter afronding van het vak ‘Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering’.

De studenten beloven in verband met Wereld Diabetesdag, die woensdag wordt herdacht, extra aandacht te besteden aan deze ziekte. Subhaas Goerdat, internist-nefroloog, hield een presentatie over diabetes. Hij onderstreepte het belang van een gezonde leefstijl, maar stelde tegelijk dat de bewustwording nog verder op gang moet komen.

In de zaal waren onder anderen aanwezig studenten van andere leerjaren en leerlingen van de vierde klas van de Calorschool. "Het is goed voor de leerlingen, omdat zij een scriptie moeten maken. Diabetes kan een onderwerp zijn om over te schrijven", reageerde Monica Letnom, verpleegkundige in opleiding, tegenover de Ware Tijd. Ze vertelde dat ook andere scholen waren uitgenodigd maar dat die niet op de invitatie zijn ingegaan. 

Mayinga Molly, één van de organiserende studenten lichtte kort toe wat het vak 'Kwaliteitszorg en Deskundigheidsbevordering' inhoudt. "Bij kwaliteit in de zorg gaat het om het werken volgens protocollen. Er zijn zaken waaraan men zich moet houden om de zorg op een kwalitatieve manier aan te bieden. Soms kan het zijn dat door bijvoorbeeld gebrek aan benodigdheden men het protocol aanpast, maar dan nog moet dat op professionele wijze geschieden." 

Dit vak moet de verpleegkundigen in opleiding ook helpen om later op een deskundige manier hun werk te doen. Een andere initiatiefnemer, Caroline Godliep, wijst op het belang om professioneel over te komen bij de taakuitoefening. Ze heeft veel geleerd bij het vak en zal deze kennis en vaardigheden beslist in de praktijk toepassen.

Godliep is zich bewust van de noodzaak van een gezonde leefstijl. Ze weet dat het aantal patiënten met diabetes toeneemt en dat baart haar zorgen. Molly vult aan dat deze ziekte vroeger een ouderdomsziekte was, maar tegenwoordig komt ze ook vaker voor bij jongeren.

Het is daarom belangrijk dat jongeren worden gestimuleerd om een gezonde leefstijl er op na te houden. De student hoopt dat de deelnemers aan het symposium de informatie zullen doorgeven.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-14)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait