Bolivia: Militairen beloven geweldsgolf aan te pakken

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Een apotheek in La Paz nadat het was geplunderd tijdens protesten door aanhangers van ex-president Evo Morales na zijn aftreden. (Foto's: AFP) next


Evo Morales van Bolivia is in het vliegtuig gestapt op weg naar zijn ballingschap in Mexico. Hij laat zijn land in beroering achter na zijn abrupt ontslag als president. "Het doet me pijn om het land te verlaten om politieke redenen, maar ik zal het altijd in de gaten houden. Ik kom snel terug met meer kracht en energie," tweette Morales. Zijn vliegtuig landde vanochtend vroeg in de hoofdstad Asuncion van Paraguay om bij te tanken, vertelde de Paraguayaanse minister van Binnenlandse Zaken, Euclides Acevedo, aan verslaggevers. Morales is intussen aangekomen in Mexico Stad.

Toen Bolivia zich plotseling zonder leider bevond, stemde het leger ermee in om de politie te helpen de controle in de straten terug te nemen. Gewelddadigheden door ontevreden aanhangers van de eerste inheemse president van Bolivia, maakten de straten onveilig.

De senator die Morales moet opvolgen als interim-president, Jeanine Anez, beloofde nieuwe verkiezingen te houden om de politieke crisis te beëindigen. Bolivia leek steeds meer stuurloos te worden nadat tientallen ambtenaren en ministers  samen met Morales ontslag namen. Sommigen hebben toevlucht gezocht in buitenlandse ambassades.

Morales verliet het land in een militair vliegtuig dat Mexico had gestuurd. Mexico heeft hem politiek asiel verleend voor zijn veiligheid. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, bevestigde dat Morales in het vliegtuig zat. De crisis begon zondag door zijn ontslag, die volgde op na drie weken van protesten over zijn betwiste herverkiezing. Maandag werd de chaos groter terwijl bendes die ongelukkig waren met zijn vertrek politiebureaus en burgers aanvielen, wat paniek op straat teweeg bracht. Maandagavond protesteerden honderden aanhangers van Morales die naar La Paz reisden vanuit het nabijgelegen El Alto buiten het presidentiële paleis.

De overweldigde politie vroeg om hulp van het leger. "Het militaire bevel van de strijdkrachten heeft gezorgd voor gezamenlijke operaties met de politie om bloedvergieten en gevechten tussen Boliviaanse families te voorkomen," zei generaal-majoor Williams Kaliman in een televisietoespraak. Drie mensen zijn gestorven in botsingen sinds de betwiste verkiezingen.

Aanhangers Morales gearresteerd
Morales beweerde maandagavond laat op Twitter dat twee van zijn huizen waren aangevallen door 'groepen vandalisten'. Oppositieleider Carlos Mesa beweerde op Twitter dat "een gewelddadige menigte" op weg was naar zijn huis om het aan te vallen. AFP-fotografen zagen burgers na ruzie aanhangers van Morales arresteren in La Paz, soms bijgestaan ​​door de politie. Sommigen van de gevangenen moesten op straat knielen, met hun handen achter hun rug, en anderen waren bebloed.

Winkels en kantoren in La Paz werden op maandag gesloten in de nasleep van plunderingen die  zondag laat uitbraken in delen van La Paz en El Alto. De politie die grotendeels was beperkt tot de kazerne sinds rellen uitbraken op vrijdag en van wie veel eenheden meededen aan de protesten - keerden terug naar de straten, zei politiechef Vladimir Yuri Calderon.

Verschillende ministers en topambtenaren van Morales namen ontslag na zijn aankondiging. Velen zochten hun toevlucht bij de Mexicaanse ambassade. Aangezien vicepresident Alvaro Garcia Linera ook is opgestapt is er een vacuum opgetreden in de leiding van het land.

Volgens de grondwet gaat de macht vervolgens in die volgorde over naar de president van de Senaat en de spreker van het Lagerhuis van het Congres. Maar ze hebben ook ontslag genomen. Anez kwam zondag langs om te zeggen dat ze het presidentschap zou overnemen, gezien haar positie als plaatsvervangend senaatsleider. De 52-jarige zal waarschijnlijk door het Congres worden belast met het toezicht op nieuwe verkiezingen en een overgang naar een nieuwe regering tegen 22 januari. De wetgevers zullen elkaar vandaag ontmoeten om het proces te starten.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-14)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait