Verdachten 8 decemberproces opgeroepen voor 29 november

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


De Krijgsraad heeft alle (23) verdachten in het 8 decemberstrafzaak opgeroepen om zich aan te melden op 29 november. Dan zal worden meegedeeld wat de datum van de uitspraak is in deze zaak die vanaf november 2007 - 12 jaar geleden - is begonnen. De beschikking van de Krijgsraad is opgemaakt op 6 november. Gisteren hebben verdachten een brief ontvangen. 

Raadsman Irvin Kanhai die Desi Bouterse en diverse andere verdachten bijstaat, zegt aan Starnieuws dat het Hof van Justitie hem geen gelijk heeft gegeven, maar direct een dag na de uitspraak gaat de Krijgsraad over tot een rechtshandeling. Hij had het Hof van Justitie verzocht om de strafzaak tegen zijn cliënt te beëindigen - zonder oplegging van straf of maatregel. Deze vordering werd afgewezen, waarna gelijk de Krijgsraad actie heeft ondernomen. 

Kanhai stelt dat een jaar geleden, op 29 oktober 2018, de verdachten de gelegenheid hebben gehad om het laatste woord te voeren, "waarna het onderzoek niet is afgesloten". De raadsman benadrukt dat tussen 29 oktober 2018 en de dag van de indiening van het verzoek een periode van een jaar ligt. In deze periode hebben er geen processuele handelingen plaatsgevonden waardoor alle verdachten in onzekerheid zijn gelaten. Volgens Kanhai is het nooit eerder voorgekomen dat er een jaar is gewacht voordat er een uitspraak is gedaan. Hij merkt op dat 21 dagen door de wet is voorgeschreven en een universele norm is voor alle uitspraken.

"Het is duidelijk dat ik gelijk had. Men heeft mij geen gelijk willen geven, maar pleegt wel meteen de rechtshandeling die allang gedaan moest worden," voert de advocaat aan. Hij heeft het vonnis van het Hof van Justitie, waarin de vordering is afgewezen, nog niet op schrift ontvangen. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait