Suriname verwerpt ontwikkelingen in Bolivia

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous President Evo Morales werd op 10 juli ontvangen door vicepresident Ashwin Adhin en minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beigle. (Foto: NII) next


Suriname schaart zich in het rijtje van landen die de gebeurtenissen in Bolivia ten strengste verwerpen. President Evo Morales heeft onder druk ontslag genomen. Sinds zijn herverkiezing voor een vierde termijn op 20 oktober, brak er een geweldsgolf uit die veroorzaakt werd door aantijgingen van manipulatie bij de verkiezingen.

Morales behaalde na een bedenkelijke stemmentelling, iets meer dan de benodigde tien procent punten op zijn tegenstander Carlos Meza om in eerste ronde direct de stembusgang te winnen. De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft een onderzoek gedaan naar de stemmentelling en gaf aan dat zij duidelijke bewijzen van manipulatie had gevonden. Zij adviseerde nieuwe verkiezingen te houden.

Suriname heeft in een verklaring opgeroepen tot het afzien van geweld. Zij moedigt alle relevante partijen aan tot vreedzaam overleg. De regering roept ook de internationale gemeenschap op zich te onthouden van elke vorm van inmenging of interventie. Volgens de Surinaamse regering moet het volk van Bolivia alle kansen krijgen om deze crisis zelf te overbruggen.

President Evo Morales kreeg bij zijn kort bezoek aan Suriname op 10 juli dit jaar, de hoogste onderscheiding van president Desi Bouterse. Morales is benoemd tot Drager van het Grootlint in de Ere orde van de Gele Ster. Suriname en Bolivia hadden tijdens het bezoek afgesproken op verschillende gebieden met elkaar samen te werken. Daartoe hadden Bouterse en Morales een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Intussen heeft Morales politiek asiel aangevraagd in Mexico. De Mexicaanse regering heeft het verzoek gehonoreerd op basis van bedreiging van zijn leven en fysieke integriteit. Morales was sinds 2006 aan de macht en daarmee de langst zittende leider in Latijns-Amerika.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-14)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait