Mogelijk deze week loonvordering tegen contractors

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Deze week willen werknemers van de contractors in dienst van Iamgold een vordering indienen voor loon dat zij buiten hun schuld niet hebben ontvangen. Nadat er op 28 juli problemen waren ontstaan op de concessie van het goudbedrijf, met een dode tot gevolg, stopte het goudbedrijf tijdelijk de werkzaamheden.

Hierdoor hadden ook de contractors geen werk en werden honderden werknemers thuisgezet. De werkzaamheden werden na ongeveer een maand hervat. Dat de looneis pas nu wordt ingediend, komt omdat betrokkenen in het binnenland wonen.

De gedupeerde werknemers overwegen ook om bij De Nationale Assemblee een petitie in te dienen omdat zij vinden dat zij in hun werkrelatie worden benadeeld. Volgens de Wet Intermediair mag iemand niet langer dan twee jaar bij het zelfde contractorsbedrijf werken als tijdelijke kracht, maar moet een vast arbeidscontract krijgen. Voor een groot deel breekt de periode van twee jaar nog deze maand aan.

Om de wettelijke verplichting te omzeilen, zouden sommige werkgevers willen dat de werknemers voor zes maanden uit dienst treden, maar zonder garantie dat ze daarna kunnen terugkeren. Volgens de Algemene Werknemers Bond (AWB) onder leiding van Armand Zunder is er een behoorlijk aanbod aan technische kader op dit moment.

De contractors die door het stilleggen van de bedrijfsactiviteiten door Iamgold zonder werk waren komen te zitten, hebben verschillend gehandeld bij het toekennen van een vergoeding over de eerder genoemde periode. Een van de bedrijven heeft een basisbedrag van SRD 1.500 zonder toeslagen per werknemer betaald.

Een andere contractor bood de mogelijk voor een lening voor eenzelfde bedrag en een derde stelde voor een voorschot te geven die met de vakantie-uitkering van juli volgend jaar zou moeten worden verrekend. Ontevreden over deze (voorgestelde) regelingen meldden de werknemers zich bij de AWB om een loonvordering in te dienen via de afdeling Juridische Zaken van het ministerie van Arbeid.

Op 28 juli drongen illegale goudzoekers het mijngebied van Rosebel Goldmines binnen, en er ontstond een treffen tussen gewapende eenheden en de illegale goudzoekers. Tijdens de uit de hand gelopen situatie werd Furgill Aloeboetoe dodelijk geraakt door een kogel uit het wapen van een lid van de gemengde eenheid.

Na dit fatale schot werd het grimmiger en bezittingen van Iamgold werden overgoten met benzine en in brand gestoken. Dit was reden voor de multinational om uit voorzorg de werkzaamheden een maand te staken. De rust is intussen weergekeerd.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait