Bolivia zoeken hoop in viering Dag van de Schedels

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Een versierde schedel met zonnebril op, was te zien tijdens de viering van de Dag van de Schedels in La Paz, Bolivia. (Foto's: Reuters) next


Terwijl Bolivia werd geteisterd door boos politiek protest, gingen sommigen in het land over naar een meer peinzende taak: het eren van schedels, een oude traditie geworteld in inheems geloof, die bedoeld is om geluk en bescherming te brengen. In La Paz vierden Bolivianen vandaag de Dag van de Schedels, bekend als "ñatitas". De schedels worden een week na Allerheiligen, versierd en wordt er met ze op de begraafplaats geparadeerd. Sommige schedels zijn versierd met hoeden, bloemen, zonnebrillen en zelfs sigaretten.

De ñatitas brengen het grootste deel van het jaar binnen door. Aangenomen wordt dat de traditie zijn wortels heeft in de gewoonte van Urus Chipaya om de lichamen van geliefden te ontbinden op de eenjarige verjaardag van hun dood. "Ze (schedels) vertelden me dat ze zich zorgen maken, niet alleen de Ñatitas, maar alle heiligen in de hemel en dat ze ons zien en denken dat Bolivia weer normaal zal worden," zei Delfina Condotiticona, een toegewijde van de praktijk.

"We hopen dat president Evo Morales wijsheid heeft en ook in Pachamama (moeder aarde) en in alle heiligen gelooft. Ik denk dat deze situatie beter zal worden; ze vertelden me heel snel, de oplossing is in aantocht en Bolivia zal zijn weg vervolgen.”

Het land is in een impasse sinds de omstreden verkiezingen vorige maand, die werden gewonnen door de linkse leider Morales, die sinds 2006 aan de macht is. De Boliviaanse oppositieleider Carlos Mesa riep vrijdag op tot nieuwe verkiezingen, hoewel Morales zijn overwinning herhaaldelijk heeft verdedigd en oproepen tot aftreden heeft afgewezen.

"We steken altijd kaarsen aan en we zien de kaarsen huilen, omdat ze zich ook zorgen maken over de situatie waar Bolivia doorheen gaat", zegt Sheyla Aguilar.

Tradities en culturen van de Aymara, Quechua en andere groepen blijven sterk in Bolivia, waar inheemse volkeren de meerderheid vormen in een land in het hart van Zuid-Amerika. Jose Wanca, een andere toegewijde, voegde eraan toe dat de schedels hem een ​​visie hadden getoond over het stoppen van het aanhoudende geweld tussen voor- en antiregeringsdemonstranten, die herhaaldelijk op straat zijn gebotst. Het geweld heeft sinds de stemming van 20 oktober geleid tot drie doden. "Ik had een droom en ze vertelden me dat we Bolivia meteen moeten opknappen," zei hij. "Ze vertelden me dat we vechten tussen broers en dat is jammer."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait