STREI! vraagt steun om waarborgsom te dekken

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Na de oproep van DA’91 in april, is het nu de politieke organisatie STREI! die aan de samenleving vraagt om de waarborgsom te helpen dekken. Als dat rond is kan de partij deelnemen aan de algemene vrije en geheime verkiezingen. Voorzitter Maisha Neus zegt dat de partij het moet hebben van giften, donaties en contributiegelden.

Verder zal de partij een online crowdfunding op touw zetten. Dat kan pas als de rekening die zij hebben geopend bij een lokale bank is vrijgegeven. De partij zoekt naar SRD 100.000 voor de waarborgsom, omdat naar zeggen van Neus het niet duidelijk verwoord is in de wet wat de hoogte van de waarborgsom is.  "Als we de ondersteuning krijgen van de samenleving, wil dat zeggen dat wij worden gedragen. Als we het niet halen, wil dat zeggen dat de samenleving ons niet wil."

De partij hoopt het geld binnen hebben, voordat de formele periode van indiening van stukken is afgesloten. Voor nu kunnen de donaties op het partijkantoor worden afgegeven. Om meer bekendheid te geven aan STREI!  wordt veel gebruikt gemaakt van social media. Verder gaat de partij regelmatig de wijken in en voert zij bij gesprekken wanneer er een groep mensen aanwezig is.

Neus: "Als Suriname wil dat Strei! blijft bestaan zal dat blijken. Na de verkiezingen van 2020 zullen wij evalueren of we verder gaan. Vele partijen in Suriname zijn slapende partijen en dat willen wij voor onszelf niet."

In maart is de Kiesregeling zodanig aangepast dat politieke partijen die willen deelnemen aan de algemene, vrije en geheime Verkiezingen een waarborgsom moeten storten. Dit bedrag wordt teruggestort als de politieke partij tenminste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) dat gelijk is aan een procent van het totaal aantal kiezers.

Hoeveel het bedrag wordt, is afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden. Partijen die aan de verkiezingen wensen deel te nemen, dienen voor elk lid SRD 25 te betalen. Het waarborgbedrag kan van SRD 80.000 tot ruim SRD 100.000 oplopen.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait