Braziliaanse oud-president Lula mogelijk vrij

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft vrijdag op last van de rechter de gevangenis verlaten. Lula zat nog een straf uit, maar profiteert van een uitspraak van het Hooggerechtshof.

De Braziliaanse hoogste rechter bepaalde donderdag dat een persoon pas gevangen gezet kan worden als hij of zij geen mogelijkheid meer heeft om in hoger beroep te gaan. Deze uitspraak heeft niet alleen betrekking op Lula, maar ook op circa vijfduizend andere gedetineerden in Brazilië. Het besluit van het Hof zal ook betrekking hebben op personen die veroordeeld waren op basis van een groot onderzoek naar corruptie, de zogenoemde 'Operatie Car Wash'. Het betreft tientallen Braziliaanse toppolitici en zakenlieden, die nu ineens vrijkomen.

Lula verdween in 2018 achter de tralies. In eerste instantie zat de oud-president een celstraf van twaalf jaar uit, maar in april werd die verkort naar acht jaar en tien maanden. Een Braziliaanse rechter besloot over te gaan tot de strafvermindering, omdat ze tot de conclusie kwam dat de opgelegde straf te zwaar was.

Lula kwam in de problemen toen aan het licht kwam dat hij een luxe strandhuis had aangenomen van een bedrijf. In ruil daarvoor bevoordeelde de president dat bedrijf tijdens zijn ambtstermijn bij het uitbesteden van klussen. De Braziliaanse oud-president heeft altijd volgehouden nooit iets verkeerd te hebben gedaan. Hij stond tussen 2003 en 2010 aan het hoofd van de regering in het Zuid-Amerikaanse land. In die periode drong hij de armoede in Brazilië succesvol terug, wat hem veel populariteit opleverde. NU.nl

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait