Mogelijk weer Nederlands rechtshulpverzoek in geldzendingszaak

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland stuurt mogelijk binnenkort rechtshulpverzoeken naar Paramaribo in verband met het onderzoek naar de van witwassen verdachte handelsbanken. Dat kwam dinsdag naar voren bij de behandeling van het klaagschrift van de banken, die teruggave eisen van een in april vorig jaar door het OM in beslag genomen geldzending van 19,5 miljoen euro.

De Surinaamsche Bank, FinaBank en Hakrinbank zijn onlangs door het OM als verdachten van witwassen aangemerkt. Dat is volgens hun advocaten gedaan om ze onder druk te zetten en afstand te doen van het in beslag genomen geld. "Het OM weet immers duivels goed dat het nooit een zaak voor de Nederlandse strafrechter zal brengen, laat staan één die leidt tot veroordeling en verbeurdverklaring van het inbeslaggenomene", aldus de advocaten dinsdag tegenover de rechtbank Noord-Holland.

De banken zouden op basis van onregelmatigheden die volgens het OM niet afdoende verklaard konden worden, als verdachten van witwassen zijn aangemerkt. De Telegraaf meldde als eerste over de vermeende onregelmatigheden, waarbij één persoon in twee dagen één miljoen euro heeft gestort bij een filiaal van FinaBank zonder dat bankmedewerkers naar de herkomst van het geld zouden hebben gevraagd.

"Wij betreuren deze berichtgeving, die niet gebaseerd is op feiten, ten zeerste. Voor de genoemde transactie zijn alle documenten overgelegd. Het is namelijk elke medewerker en klant bekend dat er altijd een verklaring van de bron en herkomst aanwezig moet zijn. Bij FinaBank streven wij naar de hoogste normen van corporate governance en compliance", zegt de directie van FinaBank in een verklaring.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) zou na onderzoek zelf hebben aangegeven op een dood spoor te zijn beland. "Voor de Fiod is het op dit moment niet mogelijk om aan de hand van de uitgeleverde gegevens de herkomst van het contante geld van een aantal gevallen vast te stellen", had deze dienst aan het OM laten weten.

In zijn verweerschrift geeft het OM evenwel aan "aanstonds een nieuw rechtshulpverzoek aan de Surinaamse autoriteiten te zullen sturen, want vijf cambio's en de handelsbanken zijn aangemerkt als verdachte". Blijkbaar ziet het OM, aldus het advocatenteam, thans mogelijkheden waar de Fiod deze niet ziet.

Er is echter geen jurisdictie waar het cambio's betreft. "Er gaat geen vervolgonderzoek komen; vordering tot uitlevering mag het OM niet meer doen. Er gaat ook nooit een zaak komen. En wat er aan zogenaamd bewijs ligt, is ten enenmale ontoereikend om te komen tot een veroordeling voor witwassen. Dat is ook de enige denkbare reden dat het OM zelfs een borgstelling, aangeboden door CBvS, van de hand wees."

De banken vinden het absurd dat de Fiod stelt dat de geldzendingen tussen 2013 en 2017 zijn toegenomen, in aantal en in de gewogen hoeveelheid geld. "Die laatste analyse valt direct door de mand. Het blijkt te gaan om slechts weeggetallen. Dat zegt uiteraard niets over de hoeveelheid geld. Vier briefjes van vijftig wegen immers meer dan één van vijfhonderd, maar vertegenwoordigen slechts tweevijfde van de waarde van dat ene biljet", pareerden de banken. Zij eisen de in beslag genomen middelen terug.

Uit de behandeling is naar voren gekomen dat slechts op twaalf miljoen euro een verdenking van witwassen rust. De banken zouden de herkomst daarvan onvoldoende hebben aangetoond, meent het OM. De rechter wilde weten waarom dan de gehele zending in beslag werd genomen. De Hakrinbank heeft tien miljoen, De Surinaamse Bank vijf miljoen en FinaBank 4,5 miljoen euro in de geldzending. Het geld werd via Schiphol overgevlogen naar de Bank of China in Hongkong om omgewisseld te kunnen worden voor Amerikaanse dollars.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait