Mexico: Steun president daalt in opiniepeiling

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador spreekt tijdens ee n reguliere persconferentie op het Nationaal Paleis in Mexico City, Mexico. (Foto: Reuters) next


De steun voor de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador is naar het laagste niveau gezakt sinds hij bijna een jaar geleden aantrad. De daling van zijn populariteit wordt toegeschreven aan beveiligingslekken, bleek uit een peiling op vrijdag.

Uit de dagelijkse enquête van het opiniepeilingsbedrijf Consulta Mitofsky bleek de goedkeuringsscore van Lopez Obrador op 59,8%, na een geleidelijke daling sinds de mislukte poging van de regering om een ​​zoon van drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman op 17 oktober te arresteren. Zijn administratie kreeg deze week opnieuw een klap toen drie vrouwen en zes kinderen uit Amerikaans-Mexicaanse families van Mormoonse afkomst werden vermoord door vermoedelijke kartelschutters op een afgelegen onverharde weg in Noord-Mexico. En woensdag werd de agent die de zoon van 'El Chapo' kort arresteerde op klaarlichte dag doorzeefd met 150 kogels.

Lopez Obrador probeerde de zorgen weg te nemen en zei vrijdag dat de impact van de Nationale Garde, de gemilitariseerde politie die hij had opgericht om toezicht te houden op de veiligheid, nog steeds aan de gang was. Hij betoogde dat veel van Mexico relatief vrij was van moorddadig geweld. "Met deze betreurenswaardige gebeurtenissen, zou je kunnen denken dat het hele land zo is", vertelde hij een reguliere persconferentie, waarin hij het probleem "geconcentreerd" op bepaalde gebieden noemde.

Zeven van de 32 regio's van Mexico waren goed voor ongeveer de helft van de moorden die tot september waren geregistreerd, blijkt uit officiële gegevens. Toch heeft een aantal massale schietpartijen in de afgelopen weken het vertrouwen in de strategie van Lopez Obrador om het recordaantal moorden te verminderen, aangetast. Dat weerspiegelt zich in de peilingen van vandaag. Het is op het laagste niveau tot nog toe, zegt Roy Campos, hoofd van Mitofsky. Andere peilingen geven de president meer steun.

Lopez Obrador, een ervaren linkse politicus, heeft een minder confronterende aanpak gevolgd om de orde te herstellen na meer dan een decennium van door bendes gevoed bloedvergieten dat het leven van meer dan 200.000 mensen in Mexico opeiste. Hij heeft zich gericht op het aanpakken van de grondoorzaken van criminaliteit, zoals armoede en werkloosheid, maar de moorden zijn blijven stijgen.

Bezorgdheid over recht en orde staat centraal sinds de mislukte poging om vorige maand Ovidio Guzman, zoon van "El Chapo" te arresteren in de noordelijke stad Culiacan. De regering beval de militaire politie om Ovidio vrij te laten om bloedvergieten te voorkomen nadat handlangers van het kartel vuurgevechten begonnen in de stad en veiligheidsfunctionarissen en hun families bedreigden.

Ondertussen stagneert de economie omdat binnenlandse investeringen zijn bekoeld door enkele beslissingen van Lopez Obrador. Zo heeft hij een gedeeltelijk gebouwde nieuwe luchthaven van US$ 13 miljard voor Mexico City weken voordat hij het presidentschap op zich nam, geannuleerd.

Mitofsky begon zijn dagelijkse peiling in april te publiceren. Toen zei het bedrijf dat de steun van Lopez Obrador 67,8% bedroeg, ongeveer vijf procentpunten hoger dan toen hij in december aantrad. De opiniepeiling onderzoekt 500 Mexicanen met regelmatige internettoegang, zei Campos. Er wordt geen foutmarge gepubliceerd.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait