Ferrier: “Aanzicht historische binnenstad mag niet veranderen”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De historische binnenstad van Paramaribo staat sinds juli 2002 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat betekent dat je het aanzicht niet mag veranderen, zegt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MinOCW), Lilian Ferrier, tegenover Suriname Herald. Ze is enorm blij dat er een start is gemaakt met de herbouw van het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) en het pand van het toenmalige Ministerie van Algemene Zaken, die waren verwoest door brand.

De minister legt uit dat het directoraat Cultuur belast is met de uitvoering van het project samen met de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Ze haalt aan Suriname nu de kans heeft gehad om deze twee prachtige historische panden in hun oude staat te herstellen. Om dit te kunnen doen is er nauw afstemming en overleg met Unesco. Zo reizen vertegenwoordigers van de Unesco af naar Suriname om toe te zien dat de gebouwen daadwerkelijk in hun oude staat worden herbouwt of worden gerestaureerd.

De minister verwijst naar het oude gebouw waar het Bureau voor Familierechtelijke Zaken (Bufaz) in was gehuisvest, daar heeft men zich niet gehouden aan de instructies van Unesco. De minister ziet zelf toe dat alles wat gedaan wordt in afstemming met de Unesco wordt gedaan.

Om een aantal historische panden te restaureren is Suriname een leenovereenkomst aangegaan met de Inter-American Development Bank (IDB) welke een bedrag behelst van 20 miljoen Amerikaanse dollar. Het betreft hier de financiering van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Ferrier geeft aan dat het om een aantal panden gaat, te weten het gebouw van Sociale Zaken aan de Waterkant 32, de gebouwen van het Ministerie van Justitie en Politie aan de Mirandastraat 10, Grote Combéweg 3 en Henck Arronstraat 1, een gebouw van Cultuur te Fort Zeelandia en twee gebouwen van het Ministerie van Financiën. De aanpak van de Waterkant is eveneens opgenomen in het project.

Minister Ferrier benadrukt dat alles onder toeziend oog van de Unesco plaatsvindt zodat er geen fouten worden gemaakt. “Anders hebben we geld geleend en komt de investering niet tot haar recht”, zegt ze.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait