Guyana in december olieproducent

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Als alles meezit, wordt medio december de eerste olie gepompt uit de diepzee van Guyana. Waar eerder gerekend werd dat dit in het eerste kwartaal van volgend jaar zou gebeuren, blijkt ExxonMobil voor te zijn op schema. De vorige week werd de goede tijding aan het land bekendgemaakt, maar wel met de aantekening dat er wel goed weer nodig is om in december nog te kunnen beginnen met de productie.

Ondertussen heeft het IMF uitgerekend dat in 2020 de buren de grootste economische groei in de wereld zullen kennen. Voor dit jaar wordt de groei geraamd op 4,4 procent. Volgend jaar moet dit schieten naar 85,6 procent. Binnen vijf jaar zullen de olie-inkomsten 40 procent van de economie behelzen. Het bruto binnenlands product (bbp) dat nu 4 miljard US dollar bedraagt, zal stijgen naar 15 miljard in 2024.

Het IMF waarschuwt wel dat de projecties grote wijzigingen kunnen ondergaan, aangezien alles afhangt van de olie-inkomsten en schommelingen in de productie de cijfers zwaar zullen beïnvloeden.

De economische waakhond zegt dat de Guyanese overheid voornemens is zwaar te investeren in de infrastructuur, waarbij onder andere highways gemaakt zullen worden naar het achterland dat weliswaar dunbevolkt is, maar waar de goud-, diamant- en bauxietindustrie verder tot ontwikkeling zal worden gebracht.

Verder is bekend gemaakt dat olie-inkomsten zullen worden gekanaliseerd naar een stabilisatiefonds, dat moet dienen als spaarpot en fonds om schommelingen in de olie-inkomsten op te vangen. Ondertussen neemt de jubelstemming in het buurland toe.

"We zijn blij," liet minister van Buitenlandse Zaken Dawn Hastings-Williams zich tegenover de pers ontvallen. Er was altijd uitgegaan van het eerste kwartaal van het volgend jaar en de nieuwe tijding brengt vreugde.

Minister Winston Jordan van Financiën temperde eerder wel de verwachtingen door aan te geven dat niet vanaf de eerste dag de volle productie gehaald zal worden. Deze zal geleidelijk worden opgevoerd. Hetzelfde zal het geval zijn met de inkomsten voor het land.

Hij rekende eerder uit dat het land in 2020 ongeveer 200 miljoen US dollar op jaarbasis zou verdienen. Dit is door de nieuwe tijding inmiddels door het IMF geschat op bijkans 300 miljoen US dollar.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait