Biza: Meer stemlocaties door toename kiezers

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Ambtenaren van Binnenlandse zaken oriënteren zich in het veld, op zoek naar mogelijke stemlocaties. (Foto: Biza) next


Er zijn landelijk 24 nieuwe stembureaus geïdentificeerd om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken. Het gaat om vijf stembureaus in Paramaribo, in Wanica tien, Commewijne twee, Marowijne een, Brokopondo twee en Sipaliwini drie. Het tentatieve landelijke aantal stembureaus is op dit moment 647. Uit de oriëntaties is gebleken dat bepaalde stembureaus moeten worden verplaatst naar dichtbevolkte locaties.

Er is een maximaal aantal van 750 kiezers toegestaan per stembureau. Dit zegt Soraya van den Berg, coördinator van de werkgroep Legger. De werkgroep is in januari gestart met veldoriëntaties voor de legger in verband met de verkiezingen van 2020. "Het aantal kiezers is in sommige gebieden gegroeid na de vorige verkiezingen, dus er zijn ook nieuwe locaties."

De werkgroep Legger stelt een overzicht samen van het aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort en het aantal kiezers per stembureau. Op basis hiervan worden kiezers verwezen naar stembureaus in de ressorten waar zij staan ingeschreven. Het aantal van 647 stembureaus kan in de komende periode toe- of afnemen. De definitieve Legger voor de komende verkiezingen, met daarin opgenomen het exact aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort met hun totaal aantal kiezers, wordt definitief afgesloten in maart 2020, na de wettelijke ter inzage legging van de kiezerslijsten.

De definitieve stembureaulocaties worden in samenwerking met de districtscommissarissen gekozen. De dc’s stellen een lijst op van locaties in hun district die als stembureaus ter beschikking gesteld zijn. Van den Berg zegt dat de dc’s in juli hun lijsten hebben ingediend. De veldoriëntaties worden in november afgesloten met het district Sipaliwini. Daarvoor worden de districten Brokopondo en Marowijne aangedaan, meldt de voorlichting van Binnenlandse zaken.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-2)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait