Wereldvoedseldag: voedselzekerheid van belang

De opbrengst van de plantenverkoopdag bedraagt SRD 7.919.50. Foto: LVV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 Oktober 2019 00:01

Voor mij lezen

In het kader van Dag der Agrariërs dinsdag 8 oktober en Wereldvoedseldag op woensdag 16 oktober heeft het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) activiteiten ontplooid. Een van de activiteit is het verkopen van plantjes voor de VCB (Surinaamse Volkskredietbank) afgelopen zaterdag. Op Wereldvoedseldag wordt aandacht geschonken aan de voedselzekerheid.

De Verenigde Naties heeft voor dit jaar als thema gekozen: “Healthy Diets: Our Actions are Our Future”.

Op Wereldvoedseldag wordt door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties herdacht om aandacht te vragen, zodat voldoende en veilig voedsel worden geproduceerd. Het streven is erop gericht dat de wereldbevolking elke dag kan beschikken over een volwaardige maaltijd.

Minister Parmessar stelt dat projecten als plantenverkoop ervoor moet zorgen dat Suriname meer fruit en groente gaat planten voor zowel eigen gebruik als voor de export. Behalve het verkopen van planten is het ministerie ook al geruime tijd bezig met het aanmaken van citrusplanten en andersoortig plantmateriaal. Elke actor moet bijdragen om de uitdagingen die er op het gebied van voedselvoorziening en voedselveiligheid zijn, aan te gaan. De minister hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren, om de grote uitdagingen voor voedselveiligheid en -voorziening te garanderen.

De bezoekers aan de verkoopstand werden ook voorzien van informatie en tips hoe zo goed mogelijk te zorgen voor hun planten en de opbrengsten te maximaliseren. “Ik vind het een prachtig idee van LVV voor een plantenverkoopdag en het verstrekken van informatie hard in de binnenstad. Misschien moet het ministerie dit vaker op meerdere locaties doen; LVV komt dan naar de mensen. We kunnen dan onze eigen tuin aanleggen en zeker zijn van wat we eten,” zei een tevreden koper met drie plantjes in handen.

De opbrengst van deze verkoopdag bedraagt SRD 7.919.50. en zal in de staatskas worden gestort. Er zijn ongeveer vierhonderd plantjes verkocht tijdens deze verkoopdag. De volgende verkoopdag is gepland voor woensdag 16 oktober op het hoofdkantoor aan de Letitia Vriesdelaan en wel van 08:00 tot 20:00.

Ter afsluiting van de activiteiten in het kader van Dag der Agrariërs en Wereldvoedseldag zal er een workshop met centraal thema ‘Productie & Voedselveiligheid’ op 16 oktober worden gehouden op het complex van het ministerie en wel in het SAIS-gebouw, aldus LVV.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel